ZLATNOJ KOPAČKI USPJELO ONO ŠTO NIKOME NIJE

Šef HNS-a Šuker potrošio je 275.000 kuna da bi tiskao majice s vlastitim imenom. I dijeli ih svima

Američkoj tvrtki odbio je dati dopuštenje da reprezentaciju uvrsti u planetarno popularnu računalnu igru ‘Fifa Soccer 13’

Davor Šuker izgubio je u prvih sto dana na čelu HNS-a najmanje milijun kuna! Uspjelo mu je ono što nikome dosad nije: na tržištu se pojavila jedna od dugovječnih i najpopularnijih kompjutorskih igara - “Fifa Soccer 13” - bez hrvatske nogometne reprezentacije!

Od 1996. kad je Electronic Arts, američki programer, izdavač i distributer video igara prvi put kupio prava da i našu nacionalnu momčad uvrsti u roster, među stotinjak svjetskih reprezentacija, redovito je sve dosad bila u svim inačicama igre. Tu su sad i Bolivija i Venezuela i Indija, pa i Saudijska Arabija za koju kažu da nije ni pokušavala prodati licencu nego je još platila Electronic Artsu da je stavi u igricu. No, nema momčadi koja je već godinama među TOP 10 reprezentacija na Fifinoj rang-listi!

Izvori bliski HNS-u kažu da je tome kumovao predsjednik Davor Šuker jer mu se 100.000 dolara činilo neadekvatnom svotom za pripuštanje našeg nacionalnog brenda u virtualni svijet jedne od najprodavanijih sportskih igara na svijetu!

Jeftina reklama

Šuker je navodno tražio dvostruko više! Na to predstavnici Electronic Artsa nisu pristali s obzirom na relativno maleno hrvatsko tržište od nekoliko desetaka tisuća igrača. Fifa Soccer 13 u prvih je pet dana otkako se pojavila na tržištu prodana u 4,5 milijuna primjeraka! Šuker je tako izgubio najmanje 100.000 dolara, a nogometaši izgubili reklamu među desecima milijuna igrača diljem svijeta! Dok je na globalnoj platformi iz zasad javno nerazjašnjenih razloga nestalo crveno-bijelih kvadratića, prepun ih je Šukerov ormar.

Iz predsjedničkog proračuna, koji zapravo nema, naručio je 500 originalnih dresova s otisnutim vlastitim prezimenom! Inače je cijena jednog originalnog hrvatskoga dresa s tiskanjem imena 550 kuna. Znači da je na to potrošio 275.000 kuna! Pakirane u prigodne baršunaste poklon-kutije, predsjednik ih dijeli od Züricha preko Zagreba do Osijeka. Ne bi li ipak bilo prihvatljivije da na dresu piše Hrvatska?

- Šuker kancelariju HNS-a doživljava kao koridu za bildanje vlastitog ega - procjenjuju u krugovima bliskim HNS-u. Već je u prvim tjednima svoje vlasti udario na one zbog kojih Savez i jest i živi, i na one od kojih živi, na navijače i igrače.

Gnjev navijača

Previsokim cijenama ulaznica, to jest “adekvatnim”, kako je rekao prvi Šukerov operativac Damir Vrbanović, za prvu utakmicu reprezentacije protiv Makedonije u novom ciklusu kvalifikacija za plasman na SP 2014., odbio je ionako revoltirane navijače i publiku s tribina. Parola “na tekmu za ‘adekvatnih’ 250, 200, 120 ili 60 kuna” dovela je na Maksimir “adekvatnih” desetak tisuća gledatelja.

Novi predsjednik HNS-a još se nije sastao ni s jednom navijačkom skupinom, premda je to naveo kao prioritet u nastupnim danima. Šuker bi itekako, ali navijači još ne žele s njim za stol.

Kresanje na igračima

Šuker, koji ima novaca za majice sa svojim imenom, najavio je rezanje dnevnica i premija reprezentativcima, osobito premiranja pobjeda protiv trećerazrednika poput Malte ili Andore, a koje su iznosile i 15.000 eura po glavi.

Predsjednik je zatvorio i otvoreni račun na hotelskome šanku u bazi reprezentacije, a pokušao je igrače preseliti iz business u ekonomsku klasu u avionu kojim dolaze na pripreme reprezentacije. Time je udario na A reprezentativce, od kojih žive i Savez i sve ostale uzrasne kategorije reprezentativnih nogometaša. Jedino A reprezentacija zarađuje plasmanima na velika natjecanja, donosi novac od TV prava, sponzora i navijača. Svi drugi u tom su lancu isključivo potrošači.

Samo plasmanom na Euro A reprezentacija je HNS-u priskrbila 10-ak milijuna eura. Kuća nogometa u svoju je blagajnu pospremila 6 milijuna eura, a vatreni stožer i igrači podijelili su 4 milijuna. Takva će formula podjele nagradnoga fonda ostati nepromijenjena i za SP 2014., dakle zarađeno će se dijeliti u omjeru 60-40 za Savez.

Dok se dio osoblja iz HNS-a seli u nove, unajmljene prostore nedaleko od Rusanove , a čiji je stvarni vlasnik, govori se u kuloarima, zapravo Davor Šuker, dotle se predsjednik na staroj adresi u Rusanovoj ponaša kao šerif.

Igrokaz na skupštini

Tako je prije nekoliko dana izazvao skandal: dočekao je i izbacio čelne ljude Sportske televizije koji su došli razgovarati o nastavku prenošenja popularnog futsala na svojoj televiziji dostupnoj bez ikakve dodatne naknade u 92 posto hrvatskih domova.

Pitajući koliko će to platiti i nazvavši ih prevarantima, pokazao je direktoru i glavnom uredniku SPTV-a vrata, zatvorivši po svemu sudeći vrata malom nogometu na SPTV-u.

Davor Šuker 5. srpnja je demokratskim igrokazom, uz podršku mentora Zdravka Mamića, ustoličen za šefa HNS-a.

Nije bilo nužno pričekati prvih stotinu dana Šukerove vlasti da bi mnogi njegove prve predsjedničke golove proglasili - autogolovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:48