NAPAO GA GRMOJA

Šef HRT-a u Saboru: ‘Financijski problemi sve su očitiji, plaće radnika su ispod prosjeka, ali cenzure nema!‘

Naglasio je i da je u 2022. značajno podignuta kvaliteta i doseg programa HRT-a te je napravljen iskorak na digitalnim platformama.

Robert Šveb

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Robert Šveb kazao je u srijedu u Saboru da su financijski problemi HRT-a sve očitiji te istaknuo nužnost redefiniranja financiranja javnog medijskog servisa.

Predstavljajući izvješća o poslovanju HRT- za 2019., 2020. i 2021. godinu, a koja se odnose uglavnom na prethodnu upravu, Šveb je kazao kako je HRT uspio u izvještajnim godinama zabilježiti pozitivno poslovanje ali da financijski problemi postaju sve očitiji.

„Usprkos sve očitiji financijskim problemima s kojima je HRT suočen, 2022. godina je još uvijek pozitivna, međutim trend pada prihoda koji neprekidno traje još od 2010. kada je zaleđena visina pristojbe i inflatorna kretanja s kojima smo sada suočeni ukazuju na nužnost promjene strukture prihoda i rashoda HRT-a”, kazao je Šveb.

Prihodi neće pokrivati rashode u nadolazećim godinama, dodao je i istaknuo nužnost redefiniranja modela financiranja javnog medijskog servisa.

Na upit Nikole Grmoje (Most) hoće li mijenjati politiku prema kojoj radnici na HRT-u imaju plaće od 4 do 5 tisuća kuna a bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić 20 tisuća iako ne radi ništa, Šveb se složio da su plaće radnika na HRT-u ispod prosjeka i da je takva situacija neodrživa. „To je jedan sustavni problem koji treba riješiti”, poručio je.

U raspravi Šveb je odbacio oporbene tvrdnje o cenzuri na HRT-u istaknuvši da cenzure nema i da o tome nemam što reći jer ona jednostavno ne postoji.

Naglasio je i da je u 2022. značajno podignuta kvaliteta i doseg programa HRT-a te je napravljen iskorak na digitalnim platformama.

„HRTi platforma zabilježila je 515 tisuća novoregistriranih korisnika, HTV1 je najgledaniji tv program u Hrvatskoj, devet od 10 najgledanijih tv emisija u hrvatskom medijskom prostoru su trenutno u HRT-ovoj produkciji, Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ostvarilo je povijesno rekordnu gledanost na HTV2, a HTV Dnevnik ostvaruje najveću gledanost prosječno šest dana u tjednu”, naveo je glavni ravnatelj HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49