ŽELIMIR PULJIĆ

ŠEF HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE O MILANOVIĆU 'Svaka vlast je od Boga, dužnost vjernika je moliti za svoje poglavare. Kolinda? Bila je jako hrabra'

Želimir Puljić
 Jure Miskovic / CROPIX

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić sudjelovao je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija te se osvrnuo na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, predsjedničke izbore i izbor Zorana Milanovića za predsjednika Republike Hrvatske te na mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nadbiskup Puljić je istaknuo kako se raduje hrvatskom presjedanju Vijećem Europske unije jer se time širi europsko zajedništvo, javlja Informativna katolička agencija (IKA).

Realizacija sna o ujedinjenoj Europi

- Cijenimo ovo priznanje koje je Europska unija učinila da ovaj period od pola godine borave ovdje među nama i raspravljaju o europskim pitanjima i problemima. Problemi su brojni, no ima nešto pozitivno u tom zajedništvu što je na neki način realizacija sna koji su veliki utemeljitelji Europske unije, predstavnici Italije, Francuske i Njemačke, zaželjeli - rekao je predsjednik HBK.

- To je urodilo ovim plodom kojeg mi danas uživamo, a to je Europska unija. Mislim da je to ostvareni san velikoga pape Ivana Pavla II. koji je sanjao o ujedinjenoj Europi od Portugala do Urala. Nadam se da će se taj njegov san ostvariti - istaknuo je nadbiskup Puljić.

Istaknuo je i kako je kao biskup zabrinut jer se u obzir ne uzimaju povijesni kršćanski korijeni, a kako je Europa poseban kontinent upravo zahvaljujući kršćanstvu. Osvrnuo se i na nedavno održane predsjedničke izbore u Hrvatskoj te istaknuo kako osjeća da smo napredovali u demokratskom duhu.

- Oba su kandidata čestitali jedan drugome i zaustavili zviždanje, a to je znak napretka u demokraciji. Takve geste pozdravljam - rekao je nadbiskup Puljić, prenosi IKA.

- Što se vrednota tiče, svaki od njih donosi nešto svoje. Za Kolindu Grabar-Kitarović bilo je jasno da je vjernica, da cijeni kršćanske korijene i sudjeluje na liturgijama. No, ako netko drugi nije vjernik, a izabran je, mi ne smijemo tražiti od njega da čini nešto u što nije uvjeren. Ne plašim se da će biti nekoga zaokreta. Mi vjernici moramo nastaviti svoju praksu, a svaki predsjednik ima obavezu poštivati ljudsko dostojanstvo, slobodu vjere i sve ono što Ustav, odnosno ljudska prava traže - rekao je.

'Molimo za poglavare'

Nadbiskup Puljić kazao je i kako je dužnost vjernika moliti za svoje poglavare jer su izabrani od većine hrvatskoga naroda.

- Kao što kaže Jakovljeva poslanica, smatramo da je svaka vlast od Boga i dužnost je vjernika da mole za svoje poglavare da budu bolji, savršeniji, objektivniji. Njih je izabrao većinski narod i naša je obveza, kako stoji i u molitvi na obredima Velikoga petka, moliti za poglavare kako bi cvjetala vjera i bio mir u našem kraju. Poglavar je taj koji ima obvezu štiti i braniti dostojanstvo i prava, a mi smo pozvani podržati ga u tome pozitivnom nastojanju - istaknuo je nadbiskup Puljić.

Osvrnuo se i na mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te istaknuo da je svoju predsjedničku službu uvjereno obavljala.

- Unijela je nešto što nedostaje na našoj političkoj sceni, a to je ženska nježnost, osjetljivost i intuitivni stav kojeg žene posjeduju, a muškarci nemaju. U politici nam nedostaje finoće, nježnosti i majčinskog osjećaja, a ona se nije sramila to pokazati - pjesmom, smijehom i radošću. To je poruka - trebamo imati što više žena u politici - rekao je predsjednik HBK.

Iz crkvene perspektive istaknuo je važnost zauzimanja predsjednice Grabar-Kitarović za kardinala Alojzija Stepinca, a iz političke perspektive istaknuo je važnost Inicijative triju mora koju je podržavala.

- Time se Hrvatska pozicionirala tamo gdje joj je mjesto, a to je srednja Europa. Mislim da je to jako važna inicijativa koju bi trebalo i dalje provoditi. Europa nije jedna, ona je jedna iz mnoštva. Sjeverna, zapadna, istočna Europa - sve su to Europe obilježene svojim identitetom. Srednja Europa je, ako smijem tako reći, srce Europe - rekao je.

'Davala je podršku Hrvatima u BiH'

Rekao je i kako je pohod predsjednice Grabar-Kitarović Rusiji bio hrabar potez zbog snažne polarizacije i iskustva Drugog svjetskog rata.

- Treba se sve činiti da i Rusija postane dio ove ujedinjene Europe. Otići u Rusiju kada je ona bila pod sankcijama zbog rata u Ukrajini, to je bila hrabra gesta naše predsjednice. Hrvatska je mala zemlja, ali ovim je činom pokazala da Hrvatska želi biti subjekt politike u Europi i dati svoj doprinos na planu ujedinjavanja - rekao je.

Istaknuo je i kako je Grabar-Kitarović davala podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini da se ostvari njihova ravnopravnost ne ulazeći u unutarnju strukturu.

Zaključio je kako vjeruje da će novoizabrani predsjednik Zoran Milanović nastaviti ići ovim putem poštivajući Ustav te rekao kako će se prvom prilikom susresti s njime, izvještava IKA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:07