ZORAN ĐUROKOVIĆ

Šef Hrvatskih voda: ‘Nasip u Kostajnici nije građen da se ne nagrdi pogled prema Uni‘

Pogled neće biti zaklonjen, a u trenucima ugroza postavljat će se te montažno-demontažne barijere

Zoran Đuroković (u zelenoj jakni) u Kostajnici s ministrima

 Goran Mehkek/Cropix

Ministri Tomo Medved i Mario Banožić obišli su u utorak prijepodne područje Hrvatske Kostajnice koje je u proteklih devet mjeseci šest puta poplavljeno, te je do kraja godine najavljena izgradnja cjelovitog sustava obrane od poplave.

image

Zoran Đuroković (u zelenoj jakni) u Kostajnici s ministrima

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

"Sada smo na 441 centimetar, na 445 bit će proglašene i izvanredne okolnosti vezane uz zaštitu od poplave", izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem obišao kostajničko područje te se sastao sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Medved je rekao da se prema meteorološkim uvjetima očekuju daljnje oborine, što ukazuje da će Una nastaviti s rastom.

U ovom trenutku, poručio je, poduzet će se sve da se zaštiti stanovništvo, obiteljske kuće i grad od poplave, no poduzet će se i sve da trajno rješenje bude gotovo u planiranom roku.

"U Hrvatskoj Kostajnici započet je projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, u vrijednosti oko četiri milijuna eura", rekao je Medved.

Hrvatske vode, dodao je, od potresa investirale su na području Banovine oko 37 milijuna eura, a imaju ugovorenih radova i usluga u vrijednosti od čak 110 milijuna eura.

"Jasan je to pokazatelj koliko je usmjerenje Hrvatskih voda, ali i cijele Vlade, u sustavno rješavanje zaštite od poplava", istaknuo je ministar.

S obzirom na najavljene oborine, uz porast vodostaja Une i očekuje se porast Kupe.

Medved je rekao i da se ojačavaju boks-barijere kako bi se zaštitilo Petrinju i kako bi visoki vodostaj prošao pokraj tog grada.

Pozvao je građane da ne ugrožavaju svoje živote spašavanjem životinja, te da se u takvim slučajevima obrate HGSS-u.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

S obzirom na to da je Una porasla i da je trenutno zatvorena cesta prema Dvoru, HGSS je dostupan u Hrvatskoj Kostajnici i izaći će na teren pružiti pomoć građanima.

Ministar Banožić je rekao da je u posljednja dvadeset i četiri sata, zbog poplava, angažirano 300 vojnika, od kojih je 150 u stanju pripravnosti i 150 je na terenu, 50 u Novoj Drenčini, a stotinu u Hrvatskoj Kostajnici.

Napunili su do sada četrdeset i pet tisuća vreća, te postavili oko 500 metara zečjega nasipa, a Banožić najavljuje da će još vojnika biti stavljeno na raspolaganje.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su zbog stalnih kiša, ali i zauzetosti građevinske operative, usporeni radovi na izgradnji trajne obrane od poplave u Kostajnici. Poručio je i da će sustav biti dovršen do kraja godine, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj", najavio je Đuroković te objasnio da je taj projekt bio desetak godina u zastoju a tek je prije pet godina, zahvaljujući Vladi, odblokiran.

Konačno se, objasnio je, našlo rješenje s konzervatorima, jer se nikako nije smio "nagrditi pogled prema Uni".

Iz tog razloga je isprojektiran nasip s montažno-demontažnim elementima. Pogled neće biti zaklonjen, a u trenucima ugroza od velikih vodostaja, postavljat će se te montažno- demontažne barijere.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:20