KOSOR BACIO RUKAVICU

Šef HSLS-a traži da se ozbiljan rebalans provede odmah

U HSLS-u još izbjegavaju odgovor o tome hoće li se uskoro priključiti oporbenoj koaliciji
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Budući da je deficit državnog proračuna već u prvih šest mjeseci dosegnuo 7,7 milijardi kuna ili 90 posto planiranog ovogodišnjeg minusa, HSLS predlaže da se u ozbiljan rebalans ide već ovaj mjesec, a ne tek najesen. U toj stranci misle da je potpuno nepotrebno ići u mali rebalans od 60 milijuna kuna zbog održavanja referenduma oko Zakona o radu te da bi odmah trebalo ići s velikim rebalansom, od nekoliko milijardi kuna.

- Na zadnjem koalicijskom sastanku ministar financija Ivan Šuker rekao je da treba ići u hitni rebalans. Mali rebalans je nepotreban i samo bi iziritirao građane - poručuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Prvi čovjek HSLS-a ističe kako postoje samo dvije opcije: ozbiljan rebalans od nekoliko milijardi kuna odmah ili 1. listopada, kada se vide rezultati ovogodišnje turističke sezone.

- U situaciji kada smo već sada dosegnuli 90 posto planiranog deficita, naše je mišljenje da se ništa neće promijeniti do 1. listopada, već ćemo samo izgubiti vrijeme. Ozbiljan rebalans će se definitivno morati odraditi pa je bolje prije nego kasnije - pojašnjava Darinko Kosor.

Budući da je na posljednjoj koordinaciji vladajuće koalicije najavljeno da će se nova održati za 14 dana, u HSLS-u očekuju da će se s premijerkom Jadrankom Kosor i ostalim predstavnicima koalicije sastati u idućih sedam dana. Na tom sastanku očekuju kvalitetne informacije o stanju državnih financija te su, najavljuju, spremni iznijeti svoje prijedloge za ozbiljan rebalans proračuna. U HSLS-u pritom zagovaraju ozbiljno rezanje rashoda.

- Stavke na kojima ima prostora za smanjenje su subvencije, poticaji i socijalne naknade. Pritom ne mislim na smanjenje samih socijalnih naknada, nego na uvođenje reda. Socijalne naknade prima mnogo onih koji ih ne bi trebali dobivati jer imaju dovoljna primanja i imovinu - zaključuje Kosor.

Na pitanje je li upravo rebalans proračuna pitanje na kojem će HSLS izaći iz vladajuće koalicije i priključiti se oporbenoj koaliciji na čelu sa SDP-om i HNS-om, Darinko Kosor nije danas želio odgovoriti.

- Ne želim govoriti o tome što bi bilo kad bi bilo. Parlamentarni izbori se neće održati u ovoj godini i političke teme sada su u drugom planu - tvrdi Kosor.

Naime, iz oporbene koalicije proteklih su dana stizale poruke kako su, nakon skorašnjeg priključivanja Hrvatske stranke umirovljenika SDP-u, HNS-u i IDS-u, vrata još sasvim malo otvorena HSLS-u. Upravo je rebalans proračuna navodno posljednji trenutak u kojem bi HSLS trebao izaći iz vladajuće koalicije želi li se priključiti oporbi.

Premda u HSLS-u za sada ne žele otkrivati svoje planove, u toj stranci tvrde da još nisu donijeli nikakvu odluku. Kakva god odluka bila, u stranci tvrde da će imati podršku većine članstva.





Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavljuje da će ta stranka stav o rebalansu proračuna donijeti nakon što na koordinaciji vladajuće koalicije u idućih desetak dana dobiju sve informacije.

- Ima logike da se rebalans dogodi na jesen, kada se budu vidjeli rezultati turističke sezone, ali želimo prvo vidjeti sve argumente za i protiv. Očekujemo da se o proračunu i drugim važnim političkim pitanjima razgovara na sastanku vladajuće koalicije u idućih desetak dana - pojasnio je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:31