PALJBA S DESNICE

Šef HSP-a Srb: SDSS želi stvoriti novu SAO Krajinu!

SDSS se s jedne strane pridržava koalicije s HDZ-om, a s druge strane koristi tu poziciju za stvaranje infrastrukture za novu pobunu Srba u Hrvatskoj, tvrdi predsjednik 'pravaša'. Progovorio je i o balvan revoluciji, ali i o odcjepljenjem dijelova RH
 Igor Sambolec/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik HSP-a Danijel Srb optužio je danas partnere u aktualnoj Vladi - SDSS, da stvaraju infrastrukturu i pravni okvir za novu SAO Krajinu. Kao argument navodi Prijedlog zakona o registru vijeća i koordinacija nacionalnih manjina koji je Vlada usvojila prošlog tjedna.

- Tim se zakonom definira da se upisuju u registar i drugi oblici nacinalnih manjina koji se osnivaju sukladno međunarodnim ugovorima, što prevedeno znači da je zapravo ovaj naoko bezazlen zakon uvod u stvaranje pravnog okvira za novu SAO Krajinu jer će tom vijeću pristupiti svi načelnici općina sa srpskom većinom, koji će voditi srpsku politiku, a koja će dovesti do postavljanja političkih zahtjeva RH i prijetnjama balvan revolucijom, naglasio je Srb.

Upozorio je na kontinuitet politike prema kojoj se SDSS s jedne strane pridržava koalicije s HDZ-om i ispunjava koalicijske obveze, a s druge strane 'koristi tu poziciju za stvaranje infrastrukture za novu pobunu Srba u Hrvatskoj'. Kroz Ustavne promjene i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina se, tvrdi Srb, uvodi politika nacionalne segregacije.

- Kroz ustavne promjene Srbi u Hrvatskoj stekli su poseban status jer imaju dvostruko pravo glasa i zajamčena tri zastupnika dok ostale manjine imaju dvostruko pravo glasa bez zajamčenog broja zastupnika. To je poseban status na kojem se želi nadograđivati politika podijeljenog suvereniteta između hrvatskog i srpskog naroda, a to je bio uvod u Domovinski rat. To služi kao podloga za političku autonomiju i u konačnici zahtjev za odcjepljenjem dijelova RH - ocjenjuje Srb.

Šef HSP-a najoštrije je osudio naslovnicu tjednika Novosti koja se izruguje srušenim hrvatskim migovima. Pozvao je Vladu da ukine financiranje tog srpskog tjednika iz proračuna.

- Taj list provocira i vrijeđa sve hrvatske državljane koji ga svojim radom financiraju. Ovakva naslovnica je iskaz neprihvaćanja hrvatske države i nastavak izgradnje politike koja se temelji na tome kad je predstavnik SDSS-a zatražio da se iz Ustava briše zabrana udruživanja u balkanski savez. Imamo politiku SDSS-a koja vodi prema novim južnoslavenskim integracijama ili političkoj autonomij - naglasio je Srb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:45