VELEDROGERIJE I DUG

Šef HUP-a i direktor Plive: Nastavi li se u zdravstvu lanac nelikvidnosti, mogao bi se dogoditi novi Agrokor

Svi mi plaćamo poreze i doprinose, nije nam jasno gdje je taj novac, kaže Mihael Furjan.
Mihael Furjan
 Marko Todorov/Cropix

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i čelni čovjek Plive Mihael Furjan govorio je za Dnevnik Nove TV o dugu veledrogerijama te komentirao kako nitko nije u poziciji da na ovoj krizi skuplja političke bodove.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je danas komentirao da ne prati što predstavnici veledrogerija javno govore jer postoji sustav plaćanja te je komentirao da je zadužio ministre Marića i Beroša da ispitaju odgovornost ravnatelja svih zdravstvenih ustanova, odnosno može li se na nekim stavkama uštedjeti. Ministar Vili Beroš najavio je pak kako bi se hrvatskim radnicima mogao povećati doprinos na plaće za zdravstvo te bi se tako namirio dug veledrogerijama.

- Pitanje je dana kada će taj lanac nelikvidnosti puknuti, ocijenio je Furjan istaknuo kako je to sasvim realan scenarij.

- Bit će kao u sustavu Agrokora, do jučer je kompanija poslovala, a kada je stalo plaćanje od banaka, jednostavno je sustav stao, uspoređuje Furjan.

Kaže kako distributeri lijekova prvo očekuju gašenje vatre pa zatim neki plan kako problem neplaćanja dugoročno rješiti.

- Generirao se novi dug od novih milijardu kuna, naplati se samo 15 posto i onda je to ogroman problem. Svi mi plaćamo poreze i doprinose, nije nam jasno gdje je taj novac, kaže Furjan.

Komentirao je i najave ministra Beroša o većim izdvajanjima sa plaća građana za zdravstvo.

- Kontinuirano se od strane poslodavaca traže veća izdvajanja. Kako se mogu avansno plaćati maske i cjepiva, a veledrogerije čekaju naplatu godinu dana?, upitao je Furjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09