‘OGRANIČENI KAPACITETI‘

Šef HŽ-a komentirao gužve u vlaku za Split, ali i brzinu vlakova: ‘U prosjeku kasne šest minuta‘

HŽ ima ograničene kapacitete, ograničen broj vagona i lokomotiva, rekao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz (u krugu)

 Jakov Prkic, Dusko Marusic/CROPIX

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao gužve u vlakovima, koje su zabilježene u četvrtak.

“Vlak je ograničenog kapaciteta, svega 290 sjedećih mjesta i pod obaveznom rezervacijom. Nažalost, gužve su se dogodile jer se velik broj mladih ljudi našao na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, nisu imali rezervacije, imaju međunarodne karte, s njima mogu putovati i u Hrvatskoj i ono što smo uspjeli napraviti, dodali smo maksimalan broj vagona koji su u tom trenutku bili na raspolaganju i na taj način pokušali riješiti problem”, rekao je Ukić.

Dodao je da rješenje nije bilo kvalitetno, ali da je alternativa bila da ih ostave na kolodvoru.

Sigurnost putnika, istaknuo je, nije bila ugrožena.

“Imamo jedan izvanredan, veliki priljev putnika. HŽ ima ograničene kapacitete, ograničen broj vagona i lokomotiva i teško je u ovakvim situacijama rješavati ovakve pojave koje se iznenadno pojave”, rekao je Ukić.

Poduzimaju dodatne organizacijske mjere da bi se zadovoljila ta potreba za prijevozom, dodao je, te se zbog velikog broja putnika uvode dodatne linije.

“To je prihvatljivo i poželjno za željeznice da se traži karta više”, rekao je Ukić za N1 pa dodao koliko se brzo vlakovi voze.

“Prosječna komercijalna brzina na prugama je 45 kilometara na sat”, otkrio je.

Upitan dokad će se u Hrvatskoj putovati brzinom konjske zaprege, Ukić je rekao da HŽ Putnički prijevoz godišnje otpremi 226 tisuća vlakova te da je prosječno zakašnjenje šest minuta.

“Sigurno će trebati period da se te pruge dovedu do zadovoljavajuće razine”, zaključio je šef HŽPP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:52