TOČKA PRIJEPORA

Šef IDS-a: ‘Ili smo solidarni ili nismo, ne može na pola. Podržat ćemo obuku ukrajinskih vojnika‘

Rekao je da odluka ni sadržajno ni proceduralno nije sporna nego je to za njih, prije svega, etičko i moralno pitanje

Dalibor Paus

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u utorak je objavio da će njegova stranka podržati misiju obuke ukrajinskih vojnika, istaknuvši da im odluka ni sadržajno ni proceduralno nije sporna nego je to za njih, prije svega, etičko i moralno pitanje pomoći zemlji koja trpi agresiju.

„Odluka je IDS-a da podržimo prijedlog odluke o misiji obuke ukrajinskih vojnika EUMAM. Vodili smo se, prije svega, onima kojima je ta misija namijenjena, zemlji koja trpi agresiju i koja se bori za svoju cjelovitost i teritorijalnu neovisnost. Za nas je to i etičko i moralno pitanje, s obzirom na recentnu povijest Hrvatske i ono što se događalo u Domovinskom ratu jer znamo koliko bi nama u tom trenutku svaka pomoć bila potrebna”, najavio je Paus na konferenciji za novinare kako će zastupnici Kluba IDS-a glasati u petak.

Nama sadržajni dio odluke nije sporan, naglasio je, jer znamo da je Hrvatska do sada i u puno većoj mjeri Ukrajini vojno pomagala, kroz oružje, vojnu opremu, streljivo, tako da ne vidimo što je sporno u ovoj odluci da se pomaže i obukom vojnika, odnosno, onime, čime Hrvatska vojska smatra da najbolje može sudjelovati u ovoj misiji.

Ni proceduralni aspekt ove odluke nije nam sporan jer se odvija na onaj način na koji su se odvijale sve slična odluke, s razlikom da u ovom slučaju imamo nesuglasje predsjednika Republike i predsjednika Vlade, što je u proceduralnom smislu donijelo neke nove zaplete. To pokazuje da dodatno treba urediti odnose između Vlade i predsjednika RH kako u budućnosti opet ne bismo došli u ovu situaciju, poručio je.

Ili ste solidarni ili niste

Na upit smatra li razloge protivljenja dijela oporbe donošenju te odluke opravdanim i argumentiranim, Paus je kazao da IDS-u ti razlozi nisu dovoljni da ne podrže ovu odluku.

Čelnik IDS-a smatra da, neovisno o tome hoće li se za donošenje odluke u petak u Saboru prikupiti dvotrećinska većina ili ne, nijedan od ishoda neće prisiliti predsjednika i premijera da sjednu za stol, što smatra lošim, zbog čega se založio za bolju regulaciju tih odnosa.

Sabor i svi građani Hrvatske taoci su odnosa između predsjednika i premijera, što je ocijenio njihovim neodgovornim ponašanjem, te ih pozvao da shvate da funkcije koje obnašaju nose i nekakvu odgovornost, bez obzira na razlike u karakteru i nesuglasje naravi.

Upitan što misli o odluci Slovenija koja je odbila sudjelovati u ovoj misiji, uz argumentaciju da se previše izlažu i ugrožavaju turizam, kazao je da su i oni vodili računa o tim argumentima, ali da su procijenili da je vojna pomoć koju smo do sada pružili Ukrajini u većem obimu nego što je misija koja se tiče obuke i ne dovodi nas u nepovoljniji položaj.

Ne možete biti solidarni na pola, ili ste solidarni ili niste, kazao je, dodavši da Ukrajinu treba podržati u nastojanjima da očuva teritorijalnu cjelovitost. To je sada ispred svega, a Hrvatska ovom odlukom nije dodatno ugrožena niti se izlaže dodatnom riziku u odnosu na ono što se već izložila, zaključio je Paus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 14:05