BORIS MILETIĆ

ŠEF IDS-a 'Ponosan sam što u Istri nema diskursa poput Milanovićevog i Culejevog'

 Danijela Peracic / CROPIX

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić je u povodu izjava, kojima su predsjednik SDP-a Zoran Milanović te kandidat HDZ-a Stevo Culej izazvali brojne reakcije, pozvao "sve one koji se upuštaju u takav tip političkog spektakla da dvaput razmisle o posljedicama svojih riječi".

"Je li zbog mjesec dana kampanje vrijedno produbljivati stare razdore i stvarati nove", upitao je Miletić u priopćenju, u kojemu podsjeća kako je prije pet dana iz Barbana uputio apel svim političkim akterima u Hrvatskoj da ne sudjeluju u podgrijavanju netolerancije i šovinizma. Međutim, "u zanosu izborne kampanje mnogi su, čini se, spremni iskoračiti iz prostora prihvatljive razine komunikacije", ocjenjuje Miletić.

"Agresivne poruke koje ruše ionako krhke temelje suživota različitih etničkih skupina u Hrvatskoj ne vode nikamo. One su opasne i ne nose nikom ništa dobro. Cijena koju smo u povijesti plaćali zbog raspirivanja neprijateljstva na ovim prostorima bila je katastrofalna. Zato još jedanput upućujem apel našim političarima, ali i našim susjedima, nemojte to raditi", poručio je.

Ponovio je kako je IDS ponosan što u Istri takvog diskursa nema te kako su mentalitet međusobnog poštovanja i suživota u Istri standardi koji se nikad ne dovode u pitanje. "Ponosni smo što smo drugačiji od drugih," ističe u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Milanović je u razgovoru s predstavnicima nekih braniteljskih udruga, čiji je transkript objavljen, srbijansku vlast nazvao "beogradskom čaršijom, koja se ponaša bahato", te "šakom jada" koja već više od 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku... "Nema ih deset milijuna, a oni bi željeli biti gospodari cijelog Balkana".

Kandidat HDZ-a u 5. izbornoj jedinici Stevo Culej izvrijeđao je saborskog zastupnika dvanaest nacionalnih manjina Veljka Kajtazija najpogrdnijim riječima na njegovom službenom profilu na Facebooku, nazvavši ga "lažljivim srpskim Ciganom", poručivši pritom hrvatskim Romima da na predstojećim izborima ne glasaju za njega jer "ne predstavlja njihov način suživota"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:08