DINO KOZLEVAC

Šef istarskog stožera: ‘Sustav u Istri je stabilan i spreman za teža stanja od ovog‘

Zbog zaraze koronavirusom u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 39 osoba, a sto ležajeva spremno je u Mornaričkoj bolnici
Dino Kozlevac
 Goran Šebelić/Cropix

Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac ustvrdio je kako je sustav u Istri u potpunosti stabilan te da je spreman i za moguća teža stanja.

"Zbog zaraze koronavirusom u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 39 osoba, a sto ležajeva spremno je u Mornaričkoj bolnici. Međutim u ovom trenutku najvažnije je da nije izgubljena kontrola nad kretanjem virusa među populacijom, a situacija se prati iz dana u dan", rekao je Kozlevac na sjednici Županijske skupštine koja je u ponedjeljak održana u Puli.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović naglasio je kako se proteklih dvadesetak dana bilježi rast broja novozaraženih, a trenutno je više od 600 osoba u mjerama samoizolacije. Prema njegovim riječima, većina novih slučajeva dolazi upravo iz mjera samoizolacije, što potvrđuje da je situacija pod kontrolom.

"Dok je na proljeće najveći broj zaraza dolazio s područja zapadne obale, odnosno juga Istre, sada je situacija potpuno drugačija i najveći broj novozaraženih dolazi iz središnje Istre, s područja Pazinštine", izvijestio je Stojanović.

Na sjednici Županijske skupštine u prvom je čitanju bio i prijedlog županijskog proračuna za 2021. u iznosu od 1.619.600.000 kuna, te objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije.

Radin: Proračun je oprezan

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin rekao je da su planiranju proračuna za 2021. pristupili, prije svega, oprezno.

"Prijedlog županijskog Proračuna za 2021. proizvod je okolnosti u kojima se nalazimo, dakle izravna je posljedica epidemije, gospodarske krize i fiskalne politike koju provodi Vlada. Danas je svima jasno da sa smanjenom naplatom izvornih, nenamjenskih poreznih prihoda u županijskom proračunu, a prije svega poreza na dohodak, nismo još u stanju dostići pred epidemijsku razinu financiranja programa, projekata i aktivnosti naših tradicionalnih korisnika, niti povećavati kvalitetu usluga naših ustanova", rekao je Radin.

Međutim, dodao je, krizi unatoč, proračun za 2021. uključuje razvojnu komponentu, kroz nastavak velikih višegodišnjih investicija i početak novih kapitalnih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života u Istri.

Od investicija koje će se dovršiti valja izdvojiti izgradnju pulske Opće bolnice, izgradnju Srednje medicine škole Pula, sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, II. fazu realizacije projekta Kuća Istarskih kaštela u Momjanu, III. završnu fazu adaptacije zgrade bolnice „Martin Horvat“ u Rovinju, kao i rekonstrukciju i dogradnju zgrade Društvenog centra Pula.

Osim toga, kako je najavljeno, pokrenut će se i drugi projekti poput rekonstrukcije Talijanske srednje škole Buje, osnivanje Centra za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u okviru Škole za turizam, ugostiteljstvo i turizam u Puli, adaptacija i opremanje depandanse Doma Alfredo Štiglić u Puli, ugradnja prijeko potrebnog lifta u zgradi Doma za starije osobe u Raši, kao i opremanje Hospicija za starije osobe u Puli, čiju gradnju u cijelosti financira Porečko-pulska biskupija.

Radin je ocijenio i da se u Istarskoj županiji u teškim vremenima uspjela održati funkcionalnost županijskog administrativnog ustroja, nastavljene su investicije i projekti, a stvoreni su uvjeti za one nove u idućoj godini. Zadovoljan je i s programskim djelatnostima.

S njegovom ocjenom složili su se i vijećnici koji su jednoglasno prihvatili izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine, a jednoglasno je prihvaćen i polugodišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna u tom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:49