SKANDAL U JANAFU

Šef JANAF-a Ante Markov udružio se s Rusima da Ini otmu naftno-plinski biznis u Slavoniji

 Tea Cimas / Cropix

Ruska državna naftna kompanija Zarubežnjeft želi preuzeti energetske tranzitne tokove kroz Hrvatsku te od Ine preuzeti naftna polja u Slavoniji. To je njihova glavna preokupacija i interes u što su spremni uložiti više od milijardu eura, rekao je sugovornik Jutarnjeg u povodu objave ruske kompanije o dolasku na hrvatsko tržište.

Za realizaciju planova u Hrvatskoj osnovan je konzorcij Zarubezhneft Adria, registriran pri trgovačkom sudu u Varaždinu. U konzorciju su ruski Zarubežnjeft, sa 51 postotkom udjela, švicarska off shore tvrtka White Falcon Holding iz Zuga sa 31 posto udjela te državna tvrtka Janaf s manjinskim udjelom od deset posto.

Riječ je, dakle, o rusko-hrvatskoj akviziciji čiji su cilj zajednički poslovi istraživanja nafte i plina u Jadranu i kontinentalnoj Hrvatskoj te gradnja produktovoda kroz Hrvatsku od rafinerija u Bosanskom i Slavonskom Brodu do luke Omišalj na otoku Krku.

Prvi potez novog konzorcija je bila prijava na natječaj za istraživanje i eksploataciju naftnih polja u Slavoniji, čime bi preoteli posao Ini, a bivša je Vlada Ini uzela koncesiju samo tri dana nakon osnivanja tog konzorcija. Potom je raspisala novi natječaj koji je nedavno poništila nova Vlada Zorana MIlanovića.

Demanti Đure Popijača

Iako predsjednik Uprave Janafa Ante Markov tvrdi da je odluku o formiranju konzorcija donijela Skupština dioničara Janafa uz odobrenje Vlade Jadranke Kosor, bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač to je demantirao.

U samom Janafu jučer su pojasnili da su u konzorcij ušli na poziv ruske kompanije. Osnivački kapital konzorcija je 370.000 kuna te je Janaf svoj udio od deset posto kupio za 37.000 kuna.

U novoj Vladi, koja upravo priprema razrješenje Ante Markova i imenovanje HNS-ovca Dragana Kovačevića na čelno mjesto u Upravi Janafa, demantiraju bilo kakav dogovor sa Zarubezhneftom.

- Riječ je o projektu koji se ne može dogovarati na razini državnih tvrtki, već isključivo na razini državnih politika, gdje je isključeno sudjelovanje posrednika - tvrdi sugovornik Jutarnjeg iz Vlade aludirajući na udio mješovitog privatnog kapitala u konzorciju Zarubežnjeft Adria.

Ni bivši ministar za inveticije Domagoj Milošević nije upoznat s odlukom Janafa da sudjeluje u konzorciju.

- Odluku, prema mojim informacijama, nije donijela Skupština niti za nju zna Nadzorni odbor Janafa. Čini se da je Markov radio na svoju ruku - rekao je za Jutarnji Domagoj Milošević.

Milanovićeva poruka

Zanimljivo je da je vlasnik tvrtke White Falcon Holding, suvlasnika konzorcija Zarubezhneft Adria, anonimni Bruno Mlinar, direktor obiteljske tvrtke Mlinar i sinovi d.o.o. iz Sv. Nedjelje koja proizvodi građevinsku stolariju.

Naši izvori tvrde kako u cijeloj priči postoji i osobni interes Ante Markova koji je u dobrim odnosima s Brunom Mlinarom i želi osigurati poslove konzorciju preko Janafa. Prema tim izvorima, Markov svoje partnere uvjerava kako će ostati na čelu tvrtke ili će biti barem savjetnik te na taj način kontrolirati zajedničke poslove Janafa i konzorcija.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:18