mario zovak

Šef KBC Sestre Milosrdnice o Dijani Zadravec: ‘Tražio sam pisane dokaze o mobingu, a nisam dobio ništa‘

Kaže kako u Klinici za tumore ima problema, ali da to ne treba odmah nazivati aferom
Mario Zovak
 Ranko Suvar/Cropix

Ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice Mario Zovak gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 gdje je komentirao stanje u bolnici, posebno ono na Klinici za tumore.

Predstojnik Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, Ivan Milas, ranije je rekao kako su je Klinika ostala je bez ijednog radiologa. Najprije je većina radiologa dala otkaze pa je Klinika spala na 3 radiologa. Dvije radiologinje su na bolovanju, a jedini preostali radiolog zbog stresa je završio na hitnoj.

Predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Dijana Zadravec tvrdi da ta informacija nije točna. Kako bilo, bilanca je to afere koja se vuče već neko vrijeme. Pacijenti su šokirani vijestima koje stižu iz Klinike za tumore, vladaju strah i nesigurnost.

Zovak kaže da je situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i da im nedostaje radiologa.

- Ovo sve što se događa je teško i jeste, problem je hrvatskoga zdravstva.Ima puno problema pa tako imamo i kadrovskih problema, odljev kadrova, migracija. Žao mi je što se to diže na razinu katastrofe, potopa, Armagedona i odmah se naziva aferom. U posljednjih nekoliko godina otišlo je dosta radiologa iz ove ustanove - dio u mirovinu, a dio u druge ustanove. U relativno kratkom vremenu se dogodilo da je jedna grupa radiologa otišla, dali su otkaz i otišli tamo gdje misle da im je bolje, rekao je Zovak.

Kaže da se zbog svega stvorio vakuum u dnevnoj dijagnostici za pacijente u Klinici za tumore.

- Predstojnica Zavoda prof. Dijana Zadravec to je kompenzirala tako da je mobilizirala druge radiologe iz sastavnica KBC-a koji su tamo na dnevnoj razini, a jednim dijelom se telemedicinski očitavaju nalazi iz lokacije Vinogradska i onda ispisuju u Klinici za tumore. Situacija u Klinici za tumore nije posve u redu i nedostaje im radiologa i mi ćemo uložiti dodatne napore da to kompenziramo i da našim pacijentima ništa ne fali, objasnio je prof. Zovak.

Najavio je da će jedna od mjera biti i interventno zapošljavanje u čemu će im, kako je rekao, pomoći i Ministarstvo zdravstva.

- Danas ćemo, nadam se, dobiti odobrenje za zapošljavanje troje specijalista radiologa. Također, imamo dogovor za suradnju s drugim ustanovama čiji će nam radiolozi pomoći u ovom trenutku, najavio je.

Komentirao je i spekulacije da su radiolozi s Klinike otišli zbog narušenih odnosa u Zavodu za radiologiju.

- Razloga je puno, neke sam već naveo. O međuljudskim odnosima neću razgovarati na javnoj televiziji, to je pitanje unutrašnje rasprave i istrage KBC-a Sestre milosrdnice. Svaki od kolega radiologa koji su otišli treba osobno reći razloge zbog kojih su otišli. U ovom trenutku ja kao v.d. ravnatelja imam samo jedno pisano izvješće od svih tih kolega koji su otišli, rekao je.

Na pitanje je li točno da su Radničko vijeće i Povjerenstvo za nadzor u dva navrata, 2019. i 2020., tražili smjenu prof Zadravec nakon sukoba s kolegicom, odgovorio je potvrdno. Kaže kako po zadnjoj prijavi nije mogao ništa učiniti jer je tražio pisane dokaze o mobingu.

- Radničko vijeće je tijelo KBC-a, koje je izraz demokracije u našoj kući, ali oni daju svoje mišljenje i daju prijedlog kako to riješiti. Ja sam dobio u dva navrata te prijedloge. Jednom smo izašli s tim na Upravno vijeće, a drugi put nisam mogao reagirati. Mislim da je to bilo u rujnu prošle godine. Tražio sam tada pismene izjave o mobingu, ali nisam ništa dobio i nisam imao kriterije za smijeniti predstojnicu. Ona je u više navrata garantirala da s ovim brojem ljudi može funkcionirati, rekao je Zovak.

Na direktno pitanje voditeljice hoće li zbog sukoba sa suradnicima smijeniti prof. Zadravec, prof. Zovak je odgovorio da trenutno nisu ispunjeni uvjeti iza Statuta KBC-a za njezinu smjenu.

- Ja imam obavezu postupati prema Statutu KBC-a i našim pravilnicima. Smijeniti nekoga tko ima mandat se može po određenim kriterijima. Nitko od radiologa, a o tome se puno piše, nije stavio na papir ništa, nitko se službeno nije požalio. U ovom trenutku ja nemam parametre potrebne za njezinu smjenu. Ono što u ovom trenutku možemo napraviti je da naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor još jedanput razmotri stanje. Mi sada želimo ustanoviti pravo stanje i prevenirati dodatno osipanje ako je atmosfera uistinu takva, poručio je dodavši da će im trebati i pomoć izvan KBC-a kako bi sve bilo transparentno pa je zamolio Ministarstvo da pokrene izvanredni, ali i financijski nadzor.

Predstavnica Inicijative Hrvatska protiv raka Ljiljana Vukota ističe kako su pacijenti izuzetno zabrinuti zbog cijele situacije u Klinici za tumore.

- Nemojmo zaboraviti da se u zadnjih godinu dana dogodilo toliko toga da bi i manji problemi od ovoga izazvali veliku zabrinutost, poručila je.

Kaže kako nije bitno koliko je pregleda u ovom trenutku odgođeno na Klinici za tumore, reagirati treba prije nego što dođemo u situaciju da se pregledi odgađaju. Izrazila je zadovoljstvo zbog najave o zapošljavanju novih radiologa, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:45