VIDEO SASTANAK

Šef kineskog parlamenta razgovarao s Jandrokovićem: ‘Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine‘

U razgovoru su se dotakli i hrvatskih tvrtki na području visokih tehnologija poput Rimac automobila, INFOBIP-a, Dok-inga i Končara...

Li Zhanshu i Gordan Jandroković

 Profimedia/Cropix

Kina aktivnostima i inicijativama pokušava zaustaviti ratne sukobe u Ukrajini i spriječiti humanitarne krizu, poručio je predsjednik kineskog parlamenta Li Zhanshu na videosastanku s predsjednikom Sabora Gordanom Jadrokovićem, priopćeno je iz Sabora.

Po saborskom priopćenju, Li je kazao da "Kina podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine te izvijestio predsjednika Sabora o aktivnostima i inicijativama kineske strane koje idu u smjeru zaustavljanja ratnih sukoba i sprječavanja humanitarne krize", kaže se u saborskom priopćenju.

image

Li Zhanshu

Ju Peng/Xinhua News/Profimedia

Jandroković je poručio da Hrvatska pruža neupitnu potporu neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti i naglasio nužnost prekida svih vojnih djelovanja i povlačenje ruske vojske iz Ukrajine.

"Hrvatska uvažava stratešku gospodarsku i vanjskopolitičku ulogu Kine i njezin utjecaj na mir i stabilnost u svijetu", rekao je Jandroković.

Završetak gradnje Pelješkog mosta, koji bi trebao biti pušten u promet sredinom godine, simbol je uspješne suradnje Hrvatske i Kine, zaključila su dvojica predsjednika parlamenata.

Li je, pak, istaknuo Hrvatsku kao prvu članicu EU u kojoj je kineska tvrtka radila na strateškom infrastrukturnom projektu koji je financiran europskim sredstvima i rekao da je Hrvatska među najvećim prijateljima Kine u Europskoj uniji.

Jandroković je kazao da Hrvatska pridaje veliku važnost jačanju gospodarskih odnosa s Kinom i kao dobar primjer naveo i Vjetroelektranu Senj.

U razgovoru su se dotakli i hrvatskih tvrtki na području visokih tehnologija poput Rimac automobila, INFOBIP-a, Dok-inga i Končara koje već uspješno posluju na kineskom tržištu, pri čemu je Li istaknuo uspješno poslovanje navedenih hrvatskih tvrtki te otvorenost kineskih državnih institucija za suradnju i pomoć.

Jandroković se nada, kaže se u priopćenju, da će se se nakon pandemije kineski turisti opet vratiti u Hrvatsku u velikom broju.

Obje strane izrazile su želju za dodatnim osnaživanjem političke i ekonomske suradnje, naglasile važnost parlamentarne diplomacije i suradnje kroz inicijative Kina +16 i "Pojas i put".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 22:36