OGNJEN BRBOROVIĆ

ŠEF KOMISIJE ZA KONOPLJU 'Skandal je da pacijentima ne damo marihuanu za liječenje'

Lijekove na bazi kanabinoida sigurno ćemo dopustiti, a ulje kanabisa moramo regulirati kao lijek jer se time jamči i kvaliteta
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar zdravlja Siniša Varga osnovao je deseteročlano stručno povjerenstvo čija je zadaća istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju u sklopu našeg zdravstvenog sustava.

Predsjednikom tog povjerenstva imenovao je dr. Ognjena Brborovića s Medicinskog fakulteta, potpredsjednika Hrvatskog društva za javno zdravstvo, jednog od zagovornika legalizacije marihuane u medicinske svrhe, s kojim smo razgovarali o tome što očekuje od rada Povjerenstva te kada bismo mogli dobiti prve zaključke.

Tko vas je predložio u Povjerenstvo?

- Ministarstvo zdravlja predložilo je sve članove Povjerenstva. Mene su predložili vjerojatno zato što sam dosta javno istupao. Inače sam i direktor tečaja “Mediji i zdravlje” koji se održava svake godine. Na skupu ove godine u lipnju imali smo radionicu koja se odnosila upravo na medicinsku upotrebu marihuane, a nakon toga sam kontaktirao ministra zdravlja sa zahtjevom da bi trebalo otvoriti pitanje legalizacije marihuane u medicinske svrhe. Unutar Društva za javno zdravstvo to sam pitanje pokrenuo početkom godine te smo napravili i smjernice kako bi se u Hrvatskoj trebalo to pitanje regulirati.

Hoćete li se vi rukovoditi tim smjernicama u radu Povjerenstva?

- To je jasno jer sam to gurao kroz Drušvo za javno zdravstvo, a sada ću kroz Povjerenstvo.

Predlažate li u tim smjernicama da se u Hrvatskoj dopusti samo upotreba lijekova na bazi kanabionida ili i to da se ode i korak dalje?

- Mislim da je to i glavno pitanje kojim će se baviti Povjerenstvo.

Znači, mislite kako nema nikakve dvojbe da će Povjerenstvo dati dozvolu za legalizaciju u medicinske svrhe i da je jedino pitanje u kojem će to obliku biti?

- Mi zapravo imamo sreće. Naime, naš će posao biti relativno lagan budući da je EU odradila dio posla jer su četiri lijeka na bazi marihuane registrirana na razini EU, što znači da su legalni. Uvjeren sam da ćemo se vrlo brzo dogovoriti oko toga da jedno od prvih rješenja bude upravo to da hrvatskim liječnicima omogućimo da propisuju lijekove koji su registrirani u EU.

A je li Hrvatska spremna i na korak dalje - da dopusti oboljelima sadnju marihuane za vlastito liječenje?

- Nije to korak dalje, nego 303 koraka dalje.

A što bi onda bio korak dalje ako smatrate da će se vjerojatno svi složiti da lijekove na bazi kanabionida svakako treba dopustiti?

- Dozvola za galenske preparate. To su lijekovi nastali od biljnog materijala, primjerice ulja od marihuane.

To znači prodaju ulja od kanabisa u ljekarnama?

- Da. Čim je lijek, on jamči kvalitetu. Sada je, naime, velik problem to što se na crnom tržištu kupuje loša kvaliteta takvog ulja. Ako nešto regulirate kao lijek, onda automatski jamčite i kvalitetu. Znači, to je taj korak dalje.

Mislite li da biste, s obzirom na sastav Povjerenstva, mogli donijeti zaključak da se legaliziraju galenski preparati?

- Bilo bi zaista kontraproduktivno da dajem bilo kakva predviđanja, tim više što Povjerenstvo još nije održalo ni prvu sjednicu. U utorak idem u Ministarstvo dogovoriti održavanje prve sjednice.

Možete li pretpostaviti koliko bi rad Povjerenstva mogao trajati?

- Osobno bih volio da do kraja ljeta pripremimo većinu zaključaka jer nakon nas dolaze političke odluke, a to su promjene zakona, pravilnika, organizacija... To će sigurno dugo trajati i stoga nema smisla da i naš, stručni dio oduzme previše vremena.

U javnosti ste prepoznati kao jedan od većih zagovornika upotrebe marihuane u medicinske svrhe. Na čemu temeljite to svoje zalaganje?

- Ja nisam praktičar liječnik, nego se bavim javnim zdravstvom i mene zanima samo što se događa u zdravstvenom sustavu. S te strane me zabrinulo to što se u Sloveniji dogodilo upravo obrnuto: pritisak pacijenata, pa i liječnika doveo je do toga da su odluke na političkoj razini o legalizaciji donesene prije nego na zdravstvenoj. Zbog toga njihov zdravstveni sustav ni nakon pola godine nije bio spreman za primjenu legelizacije. Ne bih volio da se takvo što dogodi i u Hrvatskoj. Smatram da je za liječnike, a još više za pacijente potpuno zabrinjavajuće da postoji lijek koji može pomoći, a oni ga ne smiju koristiti. To je jednostavno skandalozno. Mala smo zemlja, znamo naše pacijente, znamo da je set dokaza takav da marihuana definitivno može pomoći dijelu pacijenata, a ne damo im to.

Neki su liječnici i dalje skeptični prema učinkovitosti kanabisa. Recimo, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva je nedavno za Jutarnji izjavio da oni o upotrebi kanabisa uopće nisu raspravljali jer imaju važnijih stvari.

- Činjenica je da u Hrvatskoj postoje bitno važniji problemi od marihuane, ali to govori i o svojevrsnoj nemoći da se čovjek nosi s aktualnostima. Marihuana je tu, postoji, relativno je jednostavno, a što se tiče znanstvenih dokaza - nema dvojbi o njezinoj učinkovitosti. Ono o čemu trebamo pričati jest treba li svakom pacijentu dopustiti upotrebu, kojim pacijentima, u kojima dozama, koje pripravke, kako će država to kontolirati...

VELIKI PROBLEM KRIMINALIZACIJE Pacijenti ne smiju u zatvor zbog trave

Što mislite da je presudilo da se pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe konačno otvori i kod nas? Politika je također progovorila - ako se struka složi oko legalizacije, podržat će promjene zakona.

- Smatram da se to dogodilo zbog pritiska medija i pacijenata. Nema gotovo niti jednog kliničara u Hrvatskoj koji se nije susreo s pacijentom koji koristi marihuanu za liječenje. To je nešto što moramo prihvatiti jer su to činjenice. A sada ti ljudi završavaju u zatvoru. To je skandalozno! Pa, zamislite da se odjednom kriminalizira andol i da ste prisiljeni svom djetetu davati ga u tajnosti jer ćete inače završiti u zatvoru. A to se događa samo zato što je Jugoslavija 1961. potpisala Konvenciju UN-a koja stavlja marihuanu u skupinu supstanci koje nemaju medicinski učinak.

Vi se s tim, naravno, ne slažete?

- Pa tko se s tim slaže?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:45