VIT JEDLIČKA

ŠEF LIBERLANDA IZBJEGLICE SMATRA UHLJEBIMA 'Dao bih im domovnicu za 10.000 USD, ali oni vjerojatno idu po njemačku socijalnu pomoć'

 Foto: Facebook/Liberland

Osnivač mikro države Liberland, Vit Jedlička, kaže kako je njegova mini zemljica spremna prihvatiti sirijske izbjeglice. No ima jedna kvaka: svatko od imigranata mora prvo uplatiti 10.000 dolara.

Samoprozvani predsjednik državice smještene na dunavskom otočiću oko kojeg se spore Hrvatska i Srbija, koristi svaku priliku kako bi ispromovirao Liberland u medijima. Tako se novinaru Daily Maila pohvalio da je zaprimio već 380.000 zahtjeva za državljanstvom. Među njima je i 20.000 zahtjeva sirijskih državljana, ali i 4.000 zahtjeva iz Velike Britanije.

Jedlička je inače ozbiljan u svojoj namjeri da Liberland pretvori u uspješnu i bogatu zemlju, poput Liechtensteina ili Monaka. Kaže kako su svi novi stanovnici, pa tako i izbjeglice, dobrodošli no pod uvjetom da plate.

'To je osjetljivo pitanje jer brojne izbjeglice prelaze granicu nedaleko Liberlanda. Ako žele doći i pomoći Liberlandu da se osovi na noge, naravno da su dobrodošli. Ali moraju dijeliti našu viziju slobode.'

Na iznosu od 10.000 dolara će svakako inzistirati, ali taj iznos može se i odraditi:

'Mogu platiti taj iznos ili odraditi neki diplomatski posao u tom iznosu', rekao je Jedlička i dodao kako od svih silnih prijava, samo 618 ispunjavaju uvjete i imaju sve potrebne dokumente. No, bez obzira na upućen poziv, misli da neće doći puno Sirijaca.

'Vjerojatno oni putuju u Europu ne toliko zbog slobodnog društva, nego zbog izdašnih njemačkih socijalnih naknada.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:18