KREŠIMIR LUETIĆ

Šef Liječničke komore: ‘Nažalost, moram upozoriti hrvatske građane da je četvrti val neizbježan‘

Predsjednik Hrvatske liječničke komore rekao je da je pozvao liječnike da pacijentima u razgovoru otklone nedoumice oko cijepljenja
Cijepljenje protiv covida-19 u Osijeku
 
 Vlado Kos/Cropix

U Hrvatskoj se s jednom ili s dvije doze cijepilo čak 87% liječnika, a još 8% se planira cijepiti kad izgubi imunitet ili kad dođe na red za cijepljenje, pokazalo je istraživanje koje je Hrvatska liječnička komora (HLK) prije mjesec dana provela među svojim članovima.

Radi se o drugom anketnom istraživanju koje je bilo dio javnozdravstvene kampanje “Imaš znanje, budi primjer!”, a u kojem su sudjelovali i članovi svih ostalih zdravstvenih komora u Hrvatskoj.

U istraživanju je sudjelovao 1.821 liječnik. Samo 2% liječnika reklo je se ne želi cijepiti, dok 3% ne zna hoće li se cijepiti. Treba imati u vidu da je isto istraživanje pokazalo i kako je 20% hrvatskih liječnika bilo zaraženo koronavirusom.

Iz HLK kažu da od registriranja prvih cjepiva u Europskoj uniji javnosti uporno i dosljedno objašnjavaju da je cijepljenje najučinkovitija mjera borbe protiv COVID-19.

U Hrvatskoj je do sada s dvije doze procijepljeno oko milijun i sto trideset tisuća stanovnika, a s jednom dozom oko 370 tisuća.

- S obzirom na visoku zaraznost delta soja, potrebno je postići procijepljenost od 80% odraslog stanovništva kako Hrvatsku ne bi zadesio snažan 4. val epidemije - kažu iz HLK-a.

Iz HLK također kažu da su duboko zabrinuti podatkom da je do sada s barem jednom dozom cijepljeno tek 45% građana starijih od 18 godina i da je interes građana za cijepljenje iz dana u dan sve slabiji.

- Često znam reći da je cijepljenje svjetlo na kraju pandemijskog tunela. S ovako nezadovoljavajućom procijepljenošću i snažnom prisutnošću visoko zaraznog delta soja novog koronavirusa, nažalost, moram upozoriti hrvatske građane da je četvrti val neizbježan - rekao je dr. sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

- Pred nekoliko dana pozvao sam sve kolegice i kolege da u svakom kontaktu s pacijentima o kojima zdravstveno skrbe upitaju pacijenta je li se cijepio i otklone mu dvojbe i strahove oko cijepljenja, ako oni postoje. S obzirom na to da istraživanja pokazuju kako je razina povjerenja građana u liječnike visoka, smatram da bi razgovor liječnika s pacijentima doveo do povećanog odaziva na cijepljenje - zaključio je Luetić.

Hrvatska liječnička komora još je jednom pozvala sve građane da se cijepe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:01