VLATKO SILOBRČIĆ

ŠEF ODBORA ZA ETIKU U ZNANOSTI I VISOKOM OBRAZOVANJU PODNIO OSTAVKU Povukao se nakon sjednice na kojoj je tema bila prijava protiv ministra Barišića

Vlatko Silobrčić i Pavo Barišić
 Ronald Goršić / Hanza Media

Akademik Vlatko Silobrčić podnio je ostavku na mjesto predsjednika Odobra za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, neslužbeno doznajemo nakon današnje za javnost zatvorene sjednice Odbora, najvišeg savjetodavnog i stručnog tijela za promicanje etičkih načela u znanosti.

Na sjednici se, među ostalim, trebalo raspravljati o u javnosti najeksponiranijoj prijavi protiv aktualnog ministra znanosti Pave Barišića kojega je grupa profesora 2011. prijavila zbog navodnog plagiranja u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica.

Današnja sjednica, međutim, završila je bez zaključaka.

Unatoč Silobrčićevu povlačenju s mjesta predsjednika, on ostaje član Odbora, iz kojega je, doznajemo, istupio profesor i bivši dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Josip Baloban.

Silobrčić je za Hinu izjavio da je podnio ostavku zbog nemogućnosti da procesuira slučaj navodnog plagijata ministra znanosti Pave Barišića.

- Odbor je dobro funkcionirao dok se nije pojavio jedan slučaj, kazao je Silobrčić odgovarajući na pitanje o razlozima ostavke te je najavio da će se odsad još slobodnije zauzeti za rješavanje takvih problema u hrvatskoj znanosti.

Silobrčić ostaje član Odbora dok ga, kako kaže, Sabor ne smijeni, a to bi, dodaje, moglo biti uskoro.

Silobrčić se našao izložen kritikama i pozivima da ga se smijeni nakon što je na dnevni red sjednice Odbora stavio predmet povezan s navodnim plagijatom ministra Pave Barišića.

Prema prethodnim Silobrčićevim izjavama, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi je našao četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na aktualnog ministra Pavu Barišića te će one biti razmotrene na sjednici Odbora.

Odbor će razmotriti sve četiri prijave i vidjeti ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje, rekao je ranije akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu “Synthesis philosophica” 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:44