STEGOVNI POSTUPAK

Šef osječkog suda o sucima koji su snimljeni s Mamićem: ‘Nije normalno da se druže...‘

Od sudaca Vekića i Krušlina, koje Mamić teško optužuje, zatražio je očitovanje o cijelom slučaju
Darko Krušlin, Zoran Vekić i Zdravko Mamić
 Cropix

Zbog fotografija s USB sticka, koje je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a koje je prvi objavio Jutarnji list, pokrenut će se stegovni postupak protiv sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića, doznaje se u četvrtak na tome sudu.

Predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban izjavio je novinarima kako će pokrenuti stegovne postupke protiv dvojice sudaca, jer ga na to obvezuje zakon i njegova odgovornost kao predsjednika toga suda.

Vrban podsjeća kako je u prijašnjim izjavama govorio da ne želi komentirati optužbe i navode, koje je u Mostaru izrekao Zdravko Mamić, osuđenik i bjegunac od hrvatskog pravosuđa, jer za te tvrdnje, osim njegovih riječi, nije bilo nikakvih dokaza.

Ističe kako "potpuno drugačiju sliku, u jednom dijelu, daju nove fotografije, koje pokazuju da su se suci Zvonko Vekić i Darko Krušlin, na neki način, družili s osuđenikom Zdravkom Mamićem".

"Nije normalno i nije primjereno, da se suci, koji odlučuju o sudbinama drugih ljudi pa i u onom najtežem obliku, kada odlučuju o lišavanju nečije slobode, druže s takvim ljudima i da u tijeku postupka koji se vodi, dolaze u kontakt s tim osobama izvan sudnice u kojoj odlučuju o njima", istaknuo je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Zbog potrebe da se razjasne okolnosti u kojima su suci to činili Vrban napominje kako je od sudaca Vekića i Krušlina zatražio da "napišu svoje očitovanje o svim izjavama Zdravka Mamića, s press konferencije u Mostaru te o načinu nastanka fotografija koje su objavljene u medijima", a on će "očitovanja dostaviti ministru pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda i Državnom sudbenom vijeću".

Na novinarski upit bi li trebalo nekako regulirati s kojim osobama se suci ne bi trebali družiti, Vrban ističe kako je to regulirano sudačkim etičkim kodeksom.

"Međutim, mi ne možemo u svakom trenutku kontrolirati ponašanje sudaca i što oni rade u slobodno vrijeme, kada i s kim se druže. Sada smo dobili ove podatke i vidimo da je to izašlo iz onog okvira, koji je utvrđen, standardan i propisan u ponašanju sudaca. Nakon ovoga pokrenut ću stegovne postupke protiv sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića", poručio je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Na upit mogu li ovakve optužbe, iako dolaze iz moralno i etički upitnog izvora, pokvariti sliku osječkog Županijskog suda u cjelini Vrban ističe kako je, do ovih optužbi Zdravka Mamića, osječki Županijski sud slovio kao jedan od najboljih sudova u Hrvatskoj.

"Naravno da ovo u ukupnosti ne može narušiti sliku kvalitete, korektnosti i profesionalnosti u radu ostalih sudaca. Nadam se da ćemo utvrditi što se dogodilo u odnosu na ova dva suca i da će nadležna tijela poduzeti sve potrebne radnje, da se utvrdi što je istina, a što nije od onoga što je iznio Zdravko Mamić, iako je on izvor upitnog karaktera", ocijenio je Vrban.

Iako je ga je Zdravko Mamić nazvao "kriminalcem, koji će kad tada biti smijenjen" Vrban navodi kako Mamića neće kazneno prijaviti za klevetu. "On je osuđenik, kojeg je hrvatsko pravosuđe osudilo za kaznena djela i bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Ne vidim nikakvog smisla da osuđenika prijavim za klevetu, jer ne mislim da bi takvom odlukom trebao pokazivati da sam nevin, u njegovim apsurdnim optužbama", istaknuo je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora na konferenciji za novinare u Mostaru Mamić je u utorak za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, za primanje mita, a predsjednika toga Suda Zvonka Vrbana nazvao je "kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen"

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.

Vrhovni sud u utorak je priopćio da predsjednik tog suda Đuro Sessa nema namjeru odgovarati na "apsurdne i neistinite tvrdnje" osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića koji ga je prozvao za korupciju te nazvao kriminalcem i varalicom. Iz Uskoka su priopćili kako je "Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”.

Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:13