ZVONKO VRBAN

Šef osječkog suda odgovorio na Mamićeve optužbe: ‘SOA će provjeriti i mene, ali jedno sam siguran...‘

Vrban je kazao kako očekuje da inspekcija utvrdi postupa li se na sudu pravilno i po zakonu
 Vlado Kos/Cropix

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku, kazao je u razgovoru za N1 da inspekcija Ministarstva pravosuđa danas dolazi na sud te će provjeravati kompletno funkcioniranje pravosudne uprave.

Inspekcija je na osječki sud poslana nakon optužbi i tvrdnji Zdravka Mamića koji je prema odluci vijeća tog suda osuđen na šest i pol godina zatvora.

- Očekujem da inspektori utvrde postupamo li pravilno i sukladno zakonu ili u našem radu ima propusta koji, ako ih nađu, zahtijevaju da se isprave - kazao je Vrban.

Što se tiče sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina, koji su se družili sa Zdravkom Mamićem, o čemu svjedoče i objavljene fotografije, Vrban je kazao da se radi o nedopustivom ponašanju sudaca, ali da to ne spada u kontrolu pravilnosti zakonitosti postupanja u ponašanju sudske Uprave.

- O tim nepravilnostima smo razgovarali, pokrenut je stegovni postupak s prijedlogom njihovog udaljenja s uklanjanja sudske dužnosti. To njihovo postupanje nije dio koji kontrolira Ministarstvo pravosuđa - kazao je Vrban.

Kazao je i da je Državno sudbeno vijeće zakazalo sjednicu 31. ožujka ove godine na kojoj bi trebalo odlučiti o njegovom prijedlogu o suspenziji sudaca.

Istaknuo je kako suci koji sada sude u slučaju Mamić nemaju doticaja sa Zdravkom Mamićem, niti su se družili niti poznaju Mamića.Vrban je kazao i da je od Sigurnosno obavještajne agencije zatražio da napravi provjeru svih sudaca na osječkom sudu te da su svi suci, prije nego što su stupili na dužnost, prošli sigurnosnu provjeru.

- Morate znati da svi koji smo sudjelovali u sigurnosnoj provjeri morali dati suglasnost da nas se može kontinuirano i bez dodatne suglasnosti provjeravati. Mislim da se svi suci trebaju provjeravati jer je zakonom tako utvrđeno - kazao je Vrban.

Kazao je kako ne želi komentirati očitovanja sudaca.

- Oni su sami, obojica, u medijskim istupima rekli da su se s Mamićem družili - kazao je.

- Kada pogledamo retrospektivu, javnost je utvrdila da su se suci družili s Mamićem i odvjetnicima, što mi nismo znali. Mi vidimo da su svi odvjetnici i osuđenici znali da se suci druže s njima, a do donošenja presude nitko nije postavljao to pitanje. Je li primjereno da se, kada je potvrđeno da koruptivne aktivnosti nisu uspjele djelovati na donošenje odluke kakvu je Mamić htio – dovodi u pitanje poštenje i povjerenje sudaca koji s tim nisu imali veze? Pored sudaca koji su se družili s Mamićem, bila su dva suca profesionalca... Trebamo li dovesti u pitanje poštenje tih sudaca? - upitao je Vrban.

Komentirao je zahtjev obrane iz drugog procesa Zdravku Mamiću da se suđenje prebaci sa Županijskog suda u Osijeku na sud u Zagrebu te kazao da će Visokom kazneno sudu dostaviti potrebnu dokumentaciju. Pritom je kazao i da su odvjetnici optuženika prijedlog za delegaciju nadležnosti dostavili direktno na Visoki kazneni sud, a ne Županijskom sudu u Osijeku što bi, tvrdi Vrban, bilo ispravnije.

Vrban se osvrnuo i na i navode Zdravka Mamića o njegovim ugovorima o doživotnom uzdržavanju i zemljištu za koje je, kako tvrdi Mamić, imao informacije da će preko njega ići cesta te koje je prodao Hrvatskim cestama.

- Ja neću komentirati navode Mamića koji se tiču mene. Rekao sam da nadležan tijela o svemu što izgovara i piše provjere i da o nepravilnostima izvijeste javnost. Nemam problem o bilo kojem mom nezakonitom ponašanju da se izvijesti javnost, to višekratno ponavljam. Te okolnosti o kojima Mamić govori provjerit će se i mojom sigurnosnom provjerom.

-Svatko bi me napadao da je osuđena na mom sudu na 6 i pol godina zatvora i da mu se mora oduzeti imovina od 70-80 milijuna kuna. Ne da vjerujem da sam čist, znam da sam čist, i da nisam počinio niti jednu nezakonitu radnju. Sve ostalo će se provjeriti vrlo brzo - kazao je Vrban za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:17