TRIBINA U SPLITU

ŠEF POVJERENSTVA ZA MEDICINSKI KANABIS 'Licemjerno je da kao liječnici ignoriramo ljekoviti učinak marihuane! Ne radimo za dobrobit bolesnika'

SPLIT - I nadalje se lome koplja i isprepleću brojna znanstvena, medicinska, etička, pa čak i politička pitanja oko uporabe marihuane u medicinske svrhe, pokazala je i splitska tribina, koju su organizirali Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK i Povjerenstvo HLK Splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija.

Kao opća teza se nametnulo razmišljanje da znanost još nije dokazala dobrobiti njenog korištenja kod liječenja nekih teških bolesti, osobito u usporedbi s već postojećim lijekovima. Posebice multiple skleroze, s kojom se u posljednje vrijeme dovodi u svezu.

Pripravci na bazi marihuane nisu lijek, eventualno u pojedinim slučajevima mogu simptomatski pomoći. I još uvijek za njih nema dovoljno povratnih informacija koje bi dokazale njihovu učinkovitost.

I ono što je važno, još uvijek nedostaje i povratnih reakcija od većeg broja ispitanika, koji bi s dovoljno snage dokazali njenu učinkovitost, dalo se zaključiti nakon gotovo dvosatnog predavanja pred mahom liječničkom strukom u publici.

Manipulacije javnosti

- Prilično sam skeptičan po pitanju korištenja konoplje u medicini. Je li to otrov, lijek ili droga? Je li njeno korištenje ispravna ili neispravna odluka? Čeka li nas otvaranje Pandorine kutije? Držim kako u javnosti postoje manipulacije vezane uz one bez nade. Prisnažuju to i tekstovi u kojima se marihuana prezentira kao učinkovito sredstvo za ubijanje stanica raka, produženje života... – rekao je dr. Tomislav Franić, specijalist psihijatrije iz splitskog KBC-a.

Dr. Franić je jedan od autora znanstvenog rada zaokruženog tezom kako se povećana uporaba kanabisa može povezati s pojavom šizofrenije i bipolarnog poremećaja u ranijoj dobi, i s puno težim simptomima. Riječ je o bolestima mladih ljudi koje su dijelom uvjetovane genetskom predispozicijom, ali i utjecajima elemenata iz okoliša.

Samim tim se otvara pitanje uporabe kanabisa kao jednog od okidača iz okoliša. Možda upravo takvog okidača koji bolest može izazvati i kod skupine pacijenata što je imaju 'zapisanu' u genetskom kodu, ali se kod njih možda nikada ne bi ispoljila bez utjecaja marihuane.

- To automatski otvara još jedno pitanje - što se s vremenom može dogoditi kod pacijenata koji uzimaju kanabis u medicinske svrhe? Ne znamo, ali postoje određeni rizici - kaže dr. Franić.

Dr. Damir Sapunar s Medicinskog fakulteta u Splitu govorio je o temi Dokaza u medicini, kojima se, pojasnimo, pokazuje je li neka terapija učinkovita u odnosu na placebo ili već neke postojeće lijekove. On je, pak, mišljenja da je učinkovitost kanabinoida upitna, a u većini slučajeva manja u odnosu na već postojeće lijekove.

Dr. Sapunar se javno zapitao i zašto se u našu zemlju uvozi ulje marihuane, čija se nova, ispravna pošiljka, čulo se na tribini, očekuje u ljekarnama.

Prva pošiljka ulja kanadskog proizvođača morala je biti uklonjena zbog neispravnosti, naveo je treći sugovornik dr. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinski kanabis i jedan od najzaslužnijih za uvođenje konoplje u našu medicinu. On smatra da se pojam "legalizacija" kanabisa mora zamijeniti onim "regulacija" u medicinske svrhe, kao lijeka koji pomaže kod nekih teških bolesti. Drži i kako kod pitanja medicinskog kanabisa ima jako puno licemjerstva.

Neispravna pošiljka

- Licemjerno je da mi kao liječnici ignoriramo činjenicu da imamo jednog ili deset takvih pacijenata, kojima bi kanabis pomogao. S druge strane, isti taj kanabis držimo kužnim. Huanito Luksetić, jedan od pacijenata, čovjek koji je zbog korištenja kanabisa završio u pritvoru, oboljeli što je želio svima ispričati priču o dobrobiti ove prohibirane biljke, ukazao je i na ono što mjesecima govorimo. A govorimo da nešto s našim zdravstvenim sustavom nije u redu. Da ne radimo za dobrobit bolesnika – naveo je dr. Brborović.

Na kraju su u Povjerenstvu, naveo je, otišli korak dalje i zaključili da hrvatski pacijenti žele ulje kanabisa, takozvani ekstrakt kanabisa. Nakon šest mjeseci stiglo je prvo ulje, ali se brzo i otkrilo kako nije bilo ispravno.
- Sada će se pojaviti farmaceutski ispravan proizvod, no ne zna se kada ni po kojoj cijeni – zaključio je dr. Brborović, piše Slobodna Dalmacija.

'Briga me za dokaze dok mi pomaže!'

- Dokazi ili ne, to je za nas oboljele apsolutno nebitno. To mene ne zanima. Ja sam našao nešto što nije dokazano. Ali meni pomaže. I to mi je najvažnije – zaključio je čovjek iz publike, već dugi niz godina oboljeli od multiple skleroze, kojem je puno više od pitanja postojanja dokaza važnije ono što mu pomaže u ublažavanju tegoba.

U polemici nakon predavanja čulo se i kako je cijela priča oko kanabisa i njegove dobrobiti za zdravlje zapravo parapolitička prijevara, neki su naveli da je to i čista znanstvena laž. Istaknuta je i tvrdnja da su liječnici dužni propisivati terapiju koja je temeljena na dokazima, a ne znanstveno neutemeljenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:20