POZIVA NA ODGOVORNOST

ŠEF REBRA LJUTIT NA SVOJE LIJEČNIKE 'Preko vikenda su bili na skijanju u Austriji, nisu ništa prijavili i sada je zbog njih 140 ljudi u izolaciji!'

 
Ante Ćorušić
 Darko Tomas

Nakon objave da je u Hrvatskoj zaraženo nekoliko liječnika iz bolnica, na N1 televiziji je o tome danas govorio ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Potvrdio je da je ondje zaražena još jedna liječnica, s iste klinike kao i prvozaraženi liječnik s Rebra.

'Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike', rekao je Ćorušić za N1.

Nakon ovog otkrića Vili Beroš je poslao dopis svim bolničkim ustanovama da do danas do 15 sati dostave popis svih djelatnika koji su u zadnjih 14 dana boravili u inozemstvu.

- Također, pozivamo Vas da upozorite djelatnike da za istinitost podataka odgovaraju pod kaznenom i materijanom odgovornošću - stoji u dopisu.

Potvrdio je da je još jedan liječnik suspektan te da će vjerojatno biti pozitivan na koronavirus, no on radi u drugoj klinici.

Ćorušić će o sankcijama za ove liječnike koji su se vratili iz Austrije, a to nikome nisu prijavili, razgovarati s ministrom i Stožerom civilne zaštite. Zbog kontakta s njih troje, sada je u samoizolaciji 140 zaposlenika i medicinskog osoblja.

'Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a bit će i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj liječnika i sestara', rekao je Ćorušić i dodao:

'Radi se o nedogovornosti, naputak je bio jasan i oni su to prekrižili. Da su se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolirana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, no importiran je zbog vikenda u Austriji', rekao je.

Ipak, ističe da smatra kako niti jedan pacijent ne bi smio biti ugrožen zbog propusta ovih liječnika.

'Epidemiološki izvid je napravljen, nemamo saznanja da bi pacijenti imali naznake da su inficirani, jedan koji je testiran je negativan. Nadam se da neće biti kolateralne štete za pacijente', zaključio je Ćorušić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 13:28