RAZVEZALA SE O HRVATSKIM STUDIJIMA

ŠEF SABORA JANDROKOVIĆ SDP-ovki SABINI GLASOVAC ISKLJUČIO MIKROFON 'Molim vas kolegice Glasovac, pa što je sad ovo?'

 
 Screenshot

Na početku današnje saborske sjednice zastupnici su zatražili stanke kako bi govorili o raznim temama, a zastupnici SDP-a i Mosta posebnu su zabrinutost pokazali za stanje na Hrvatskim studijima kojima prijeti gašenje, piše Dnevnik.hr.

Sabina Glasovac je u ime SDP-a upozorila na kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja traje već godinu dana, a intenzivirala se u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Uz dužno poštovanje autonomiji sveučilišta, ne mogu ostati gluha na mailove, poruke, pozive koje mi upućuju studenti i zaposlenici Hrvatskih studija, koji ukazuju da je situacija alarmantna. Obraćali su se ministrici, rektoru, premijeru, ali nisu dobili odgovor - rekla je Glasnovac.

Naglasila je kako 1500 studenata i nekoliko stotina nastavnika Hrvatskih studija muči što imaju nereguliran pravni status, što odlaze najperspektivniji nastavnici, opada interes za upis određenih programa, sudbina im je neizvjesna, osjeća se nemoć znanstveno nastavnog vijeća koji nemaju mogućnost formiranja postupaka koji se tiču daljnjih zbivanja na Hrvatskim studijima, nego su sve preuzela privremena tijela. ''Privremena uprava nije napravila ništa da regulira status, ali su raspisali su najviše radnih mjesta na nekoj visoobrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj'', rekla je Glasovac koja je nastavila govoriti i nakon što je prošlo njezinih pet minuta, a nakon što ju je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nekoliko puta opomenuo, isključio joj je mikrofon,

- Kolegice Glasovac, pa što je sad ovo? Molim vas, imate pet minuta, molim vas - ponavljao je Jandroković, a ona je bez obaziranja na njega zaključila izlaganje bez upaljenog mikrofona.

U Saboru je Željko Glasnović govorio o dugom čekanju na državljanstvo Hrvatske, te se osvrnuo na konzulat u Čileu koji je navodno skrivao nekoliko tisuća zahtjeva za državljanstvo.

Zakon o obrani i službi u OSRH

Zakonski su prijedlozi o kojima će danas raspravljati Hrvatski sabor su Izmjene i dopune zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH.

Izmjenama Zakona o obrani propisuje se obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira je li na snazi obveza služenja vojnog roka. Pričuvni sastav Oružanih snaga (OS) dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu. To će, objasnio je ministar obrane Damir Krstičević, omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava OS i time omogućiti veću operativnost u provedbi zadaća.

Uvodi se mogućnost pokretanja novih programa osposobljavanja za pripadnike pričuvnog sastava mlađih naraštaja, te mogućnost transformacije sadašnjeg Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" u Sveučilište za obranu i sigurnost. Preciznije su uređuju ovlasti za uporabu i korištenje Oružanih snaga, načelniku Glavnog stožera daje se ovlast da zapovijedi privremeno stavljanje u pripravnost dijela postrojbi Oružanih snaga u slučaju opasnosti od prirodnih katastrofa i velikih nesreća o čemu odmah mora izvijestiti predsjednika Republike i ministra obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:11