SJEDNICA U RUJNU

ŠEF SABORSKOG ODBORA ZA NACIONALNU SIGURNOST NAJAVIO SPECIJALNU SJEDNICU O POLICIJSKOM TRETMANU MIGRANATA Ostojić: 'Tražit ćemo od MUP-a odgovore'

Ranko Ostojić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Tražit ćemo od MUP-a da nam odgovore na navode policajca čiju je priču o nezakonitom postupanju policije prema iregularnim migrantima objavio portal Telegram, kazao nam je u četvrtak predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

U rujnu ću, dodao je, sazvati tematsku sjednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o trajnim optužbama na policijske postupke prema migrantima. S obzirom da MUP uporno ponavlja da su te pritužbe neistinite, predložit ću da Odbor donese zaključak o obavljanju neposrednog nadzora nad postupcima policije prema migrantima. Ako vladajući odbiju takav zaključak znači da ne žele da članovi saborskog Odbora te optužbe istraže - kazao nam je Ostojić.

U zadnjih nekoliko mjeseci već drugi policajac odlučio se obratiti nekome izvan policijskog sustava i detaljno opisati na koje sve načine hrvatska policija vraća ilegalne migrante preko granice i prije nego im dade mogućnost da zatraže azil, što je kršenje međunarodnih i hrvatskih propisa. Jedan policajac iz pogranične postaje na granici s BiH o tome je još u ožujku pisao pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, a u srijedu je portal Telegram objavio detaljnu ispovijed policajca iz Zagreba koji je u više navrata po naredbi pretpostavljenih sudjelovao u nezakonitom protjerivanju migranata.

"Naredbe sam dobivao od šefa smjene, jer o svemu što se dogodi na terenu moraš obavijestiti šefa smjene. Dakle, nazovem šefa smjene, kažem da imamo grupu migranata. Često nam građani dojave kad vide migrante, a nekad bismo ih i sami našli na ulici. Šef smjene mi onda kaže da će me nazvati za 10 minuta. Nazove me na privatni mobitel na kojem se ne snimaju razgovori, kaže da ih vozimo na granicu. Mgranti kažu "azil", mi "no azil" i stavimo ih u maricu u kojoj isključimo vezu koja inače stalno dašilje GPS sigal da se ne bi znalo gdje smo. Napravimo im pretres bez naloga, naravno da vidimo odlakle su ušli u Hrvatsku, imaju li neki račun iz kafića, karticu za mobitel, ili nam oni sami kažu...", ispričao je policajac koji je želio ostati anoniman novinarki Telegrama.

Policjaci, objasnio je, ne tjeraju ljude preko granice samoinicijativno već po nalogu šefa smjene, a ovi po nalogu viših šefova.

Ranko Ostojić podsjeća da je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još početkom lipnja, čim im je pučka pravobraniteljca proslijedila pismo policajca koji joj se obratio, zatražio očitovanje MUP-a. Odgovor MUP-a koji je potpisao ministar Davor Božinović dobili su, početkom srpnja, ali što u njemu piše Ostojić nam nije rekao jer je dokument, kako ističe, namijenjen isključivo članovima saborskog Odbora.

Taj je Odbor u zadnje dvije godine u više navrata tražio od MUP-a očitovanja na optužbe o nezakonitom postupanju policije prema migrantima, ali MUP ih je svaki put poricao. U ožujku 2018. nakon pravobraniteljičinih uzastopnih traženja da nadležne institucije ispitaju okolnosti pogibije šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hosseini na koju je u prosincu 2017. na hrvatsko-srbijanskoj granici naletio vlak, Odbor je održao i tematsku sjednicu na kojoj su bili i predstavnici policije i pučka pravobraniteljica. Pritužbe na postupanje policije ni nakon toga nisu se stišale, a sada uz migrante i nevladine organizacije o policijskoj brutalnosti prema migrantima progovaraju i sami policajci. Zasad tek anonimno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08