VLADA SE ZADUŽILA ZA NOVIH 5,8 MLRD. KUNA

Šef SDP-a: Hrvatska je zacementirana, više ne može ovako. Dalić: Milanović ne razumije javne financije

'To traje već godinama. Katkad se to moglo tolerirati, međutim gotovo je', rekao je Milanović
Zagreb, 190711.U sjedistu SDP-a na Iblerovom trgu, Zoran Milanovic je odrzao press konferenciju. Celnik vodece oporbene stranke u priopcenju za medije je naglasio da je HDZ vec dugo u predizbornoj kampanji ali da ne ocekuje da slucaj sanader bitno utjece na izbore.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX / (C)2009 Srdjan Vrancic / CROPIX

ZAGREB - Vlada je najavila zaduženje za novih 5,8 milijardi kuna, što je izazvalo brzu reakciju oporbe, koja je u nekoliko navrata u prošlosti već kritizirala takvu politiku vladajućih .

- To je opet zaduživanje za pokrivanje tekućih troškova. Ta praksa treba prestati u Hrvatskoj. To traje već godinama. Katkad se to moglo tolerirati, međutim gotovo je, Hrvatska više ne može na takav način. Hrvatska stagnira već dvije godine, Hrvatska je potpuno zacementirana - rekao je Zoran Milanović.

Naglasio je čelnik najjače oporbene stranke i da Hrvatska više ne može izdržati nova zaduživanja.

- Ovo novo zaduživanje, odnosno emisija obveznica, dakle državnog duga koji dolazi na naplatu s određenom kamatom za nekoliko godina je samo još jedan teret. Hrvatska ga više ne može izdržati - kazao je.

Iskoristio je ovaj potez za kampanju i spomenuo kako će Kukuriku koalicija dolaskom na vlast voditi politiku razumne javne potrošnje, čuvanja temeljnih socijalnih prava i razumnu politiku stvaranja novih randih mjesta.

- To treba znati provesti. U tome je i bit cijele priče. Dakle, samo nova radna mjesta u produktivnim sektorima mogu Hrvatskoj omogućiti da se razvija i da ide dalje - izjavio je Milanović.

Komentirao je i potpisivanje pristupnog ugovora s EU nekoliko dana prije parlamentarnih izbora.

- Tako nam je svejedno. Pregovori su gotovi. Neka ga potpiše danas, sutra, što prije, na sam dan izbora ili dva dana prije izbora. Ako smatra da će joj to pomoći na izborima i da će građani zanemariti sve ono loše što je napravljeno zadnjih osam godina i naprosto to prihvatiti zdravo za gotovo, neka potpiše na dan izbora. Nama je svejedno - završio je.

Ministrica financija Martina Dalić nije ostala nijema nakon Milanovićevih napada, piše HRT .

- Zoran Milanović ne razumije upravljanje javnim financijama tako da su njegove izjave u vezi s time nevjerodostojne. Iznimno mi je žao što ne razumije metodologiju i način upravljanja javnim financijama - ustvrdila je.

Podsjetila je da zaduženje ovisi o veličini starih dugova koji dospijevaju na naplatu.

- Tako smo u ovoj godini, između ostalog, morali i moramo vratiti zaduženja načinjena za vrijeme SDP-ove vlade. Pa, jesmo li onda trebali reći da ćemo ukupan obujam potrebnih zaduženja u ovoj godini smanjiti tako da, primjerice, te dugove nećemo vratiti? Naravno da nismo jer upravljanje javnim financijama znači ujedno i odgovornost prema državi - rekla je ministrica Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:44