SPORNE IZJAVE

ŠEF SDP-a PODIJELIO JAVNOST; VEČERNJI: Milanović je kao Tuđman! NOVI LIST: On je sramota!

 Screenshot

Šef SDP-a Zoran Milanović, koji u mandatu vlastite Vlade nije imao dobre odnose s dijelom braniteljske populacije, pred nove izbore sastao se s njima želivši uspostaviti što bolju komunikaciju kako bi možda osvojio koji glas više.

No audiozapis službenog susreta u prostorijama stranke kojeg se domogao Jutarnji list, podigao je buru u javnosti.

U snimci koja traje nešto više od sat vremena izrekao je neke stavove koji su se mnogima učinili suviše huškačkima. Naime, Srbiju je Milanović nazvao 'šakom jada' kojih nema ni 10 milijuna, a žele biti gospodar cijelog Balkana, pa onda predstavnicima branitelja, Josipu Klemu i Dražimiru Jukiću, objasnio da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda.

'Kako je jedan branitelj rekao big shit... Bosna i Hercegovina nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati... Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka... Imamo posla s negativcima, zapamtite to...', opisao je Milanović braniteljima situaciju u BiH.
Te njegove izjave, kao i to da mu se 'fućka' za pozdrav 'Za dom spremni', izazvale su brojne oprečne reakcije.

Tako Večernji list od petka donosi veliku analizu Nine Raspudića pod naslovom 'Milanović kao Tuđman', u kojoj objašnjava kako Milanović nije ustaša kako ga prozivaju zbog izjava, već 'samo tuđmanist'.

- Milanovićeva nabrijanost, kako je naziva Klemm, kad su u pitanju nacionalni interesi u odnosu prema susjednim zemljama nije viđena od Tuđmana... Ostavimo li po strani ton kojim su Milanovićeve teze o susjednim državama izrečene u neformalnom razgovoru, one sadržajno stoje. Svaki Hrvat koji ne ide po mišljenje u Bruxelles zna da je Milanović u pravu - zaključuje Raspudić pa napominje da bi trebalo pitati njegove suradnike slažu li se.

- Što o pojedinim tezama misli Stazić, što Jovanović, što Bojan Glavašević? I smiju li Plenković ili Jandroković iznijeti isti sadržaj u pristojnijoj formi? - pita se Raspudić pa u velikoj analizi zaključuje: - Tom 'aferom' Milanović, čini se, nije ni dobio ni izgubio. Dobio bi da nije u pogrešnoj stranci, izgubio bi da biračko tijelo nije toliko podijeljeno da će unatoč svemu svatko glasovati za svoje. Koliko god Milanović otišao desno, ne može izgubiti glas ljevičara niti dobiti glas desničara. Isto, čini se, vrijedi i za Plenkovića - piše Raspudić i napominje da će stoga rasplet ovisiti o Mostu.

Novi list o izjavama šefa SDP-a ima drugačiji stav. Pod naslovom 'Zoran Milanović sramota SDP-a i ljevice' ističe kako su nacionalističke izjave premijerskog kandidata šokirale javnost.

'Predsjednik SDP-a Zoran Milanović uspio je što se činilo nemogućim - politički je protiv sebe ujedinio Josipa Klemma, Milorada Pupovca i Zlatka Hasanbegovića', piše Novi list, a u Uvodniku se Denis Romac pita kako će Milanović nakon ovih izjava kao premijer razgovarati s čelnicima Srbije i BiH.

Iako se čelnik jedne od dvije najveće stranke pravda kako je znao da ga snimaju, Romac piše kako je riječ o 'ne baš uvjerljivom pokušaju saniranja štete', no zaključuje kako će Milanovićev ultranacionalizam 'nesumnjivo naići na simpatije jednog dijela birača'.

- Šef SDP-a ponovno je ispao naivan i namagarčen, zatečen kako se ulizuje marginalcima čiji je maksimalan doseg bio logorovanje u Savskoj i prešetavanje s plinskim bocama... Čak i ako je točno da je ovo izrežirano (...) nije li šokantno da je čelnik SDP-a u tom slučaju spremna poigravati se i manipulirati odnosima sa susjedima, pa i Europom, zbog svojih egostičnih i jednokratnih predizbornih interesa - pita je Romac, pa zaključuje: - Cijenu će ionako platiti cijela zemlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:04