COVID POTVRDE

Šef sindikata Preporod: Prvi izvanredni otkazi u školstvu očekuju se početkom prosinca, uručene su prve opomene

Nije ih preveliki broj, a koliko ih je točno, znat ćemo kad prikupimo sve podatke, rekao je predsjednik Sindikata

Željko Stipić

 Tonci Plazibat/Cropix

- Početkom prosinca u sustavu školstva za one zaposlenike koji nisu cijepljeni i odbili su testiranje mogu se očekivati prvi izvanredni otkazi – najavio je to predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, istaknuvši kako su ovaj tjedan nastavnicima bez COVID-potvrda uručene prve opomene, prenosi Novi list.

– Prve opomene su krenule. Nije ih preveliki broj, a koliko ih je točno, znat ćemo kad prikupimo sve podatke. Ono što trenutno znamo je da među našim članovima ima njih pedesetak koji se nisu željeli cijepiti ni testirati, međutim to nije i broj onih koji su dobili opomene, jer u međuvremenu je bilo i onih koji su se predomislili. Ili su se cijepili, ili su ipak pristali na testiranje, objasnio je Stipić.

Ima i onih, dodaje, koji su zbog odluke da se neće testirati zatražili neplaćeni dopust, a ravnatelji škola su im to odobrili, kao i onih koji su otvorili bolovanja.

– Prema prijedlogu Ministarstva, zaposleniku koji ne predoči covid-potvrdu izriče se najprije prva, a potom i druga opomena. Drugo upozorenje stiže nakon što zaposlenik nije sedam dana predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje. Zaposlenicima kojima je izrečeno prvo upozorenje pred izvanredni otkaz poslali smo zahtjev za zaštitu prava i zahtjev za preuzimanjem odgovornosti. To su pravne predradnje za koje nas odvjetnici upozoravaju da su bitne, naveo je Stipić.

Za prve otkaze ugovora o radu koji bi prema njegovoj procjeni mogli stići već početkom prosinca Stipić kaže da će se pokušati preispitivati na samim školskim odborima, a onda slijedi odabir odvjetničkih ureda specijaliziranih za radno pravo. Potom slijedi sastavljanje tužbe i sam sudski postupak.

Informaciju da su se prva upozorenja prosvjetnim djelatnicima počela uručivati, potvrđuje i predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

– Mi ne prikupljamo podatke pa ne mogu reći koliko je takvih upozorenja izdano, ali javljaju se ravnatelji s pričom o jednoj ili dvije osobe koje su odbile testiranje i nisu cijepljene. Ima i slučajeva da su se ljudi u međuvremenu testirali, ali i dobili covid-19, navodi Hitrec.

I u riječkoj podružnici Sindikata hrvatskih učitelja kažu kako s podacima o podijeljenim upozorenjima ne raspolažu, a voditelj podružnice Vladimir Milošević navodi da je bilo svega nekoliko upita članova vezano za bilješke koje ispunjavaju.

– Na području koje riječka Podružnica pokriva još nije zabilježeno da je netko od članova dobio opomenu, zaključuje Milošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 10:26