ŠTO SE MIJENJA

Šef slovenske policije objasnio kako izgledaju nove mjere na granici; Reagirali Milanović, Božinović, Jandroković...

Božinović je kazao da se unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje odvija po shengenskom režim

Policijska ophodnja u mjestu Rigonce

 Policijska uprava Novo Mesto

Slovenija zbog nezakonitih migracija planira zaoštravanje graničnog nadzora postavljanjem kontrolnih punktova na mjestima gdje sigurno može zaustavljati vozila, u blizini graničnih prijelaza s Hrvatskom, objavio je danas slovenski medij 24ur.

Pišu da bi kontrolni punktovi trebali biti postavljeni kod željezničkog nadvožnjaka u naselju Rigonce blizu graničnog prijelaza Harmica, u naselju Trnovec u općini Metlika, u Obrežju kod Kalina te na području Policijske uprave Kopar, u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočergi. Taj slovenski portal piše da se broj migranata koji nezakonito ulaze u Sloveniju preko takozvane balkanske rute, uključujući i kroz Bosnu i Hercegovinu, znatno povećao od ulaska hrvatske u šengenski prostor početkom godine.

Slovenski šef policije Boštjan Poklukar pojasnio je za RTV Slovenije da su se mobilnim ophodnjama koje djeluju u unutrašnjosti zemlje, a inače provode kompenzacijske mjere od ulaska Hrvatske u schengenski režim, pridružile i ophodnje koje provode pojačane kontrole u blizini nekadašnjih graničnih prijelaza, odnosno područjima Policijskih uprava Novo mesto i Koper.

- Aktivnosti slovenske policije bit će i dalje usmjerene uglavnom na otkrivanje i uhićenje krijumčara te otkrivanje drugog prekograničnog kriminala koji se, naravno, još više događa na ovom području, rekao je. Policija će provoditi tzv. nesustavne kontrole, temeljene na pokazateljima i analizama rizika.

Milanović: Sloveniji nemaš što zamjeriti, to bismo vjerojatno i mi radili

Uzrok uvođenju slovenskih kontrola uz granicu s Hrvatskom leži postupanju bosanskohercegovačkih vlasti prema ilegalnim migrantima, rekao je u srijedu predsjednik Zoran Milanović i dodao da se taj problem jedino može riješiti integriranjem BiH.

Milanović smatra kako je „problem prije svega u načinu na koji BiH to radi“, odnosno nefunkcionalnost tamošnjih vlasti.

„Sloveniji nemaš što zamjeriti, to bismo vjerojatno i mi radili“, kazao je Milanović novinarima u vinogradu na Plešivici u sklopu "Diplomatske berbe".

Ocjenjuje da se radi o mjeri uvedenoj „radi vlastite domaće javnosti u Sloveniji“ jer migranti ne prelaze granicu cestom.

„Ne kažem da bi se mogao ponašati drugačije da sam izvršna vlast“, dodao je.

Božinović: Ovo ne znači da je ukinut shengenski režim

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje pak da slovensko uvođenje policijskih punktova uz granicu s Hrvatskom ne znači ukidanje šengenskog prostora nego pojačan nadzor zbog aktivnosti krijumčara.

U izjavi za Hinu Božinović je kazao da se unatoč kontrolama prekogranični promet i dalje odvija po shengenskom režimu i bez zaustavljanja.

Sličnu stvar, pojasnio je, Hrvatska provodi kroz kompenzacijske mjere uvedene nakon ukidanja graničnih prijelaza koje podrazumijevaju nasumičnu provjeru vozila u prometu.

Božinović je podsjetio da hrvatska policija ima svakodnevne zajedničke ophodnje granice sa slovenskim kolegama te da je od početka godine spriječila više od 22.000 migranata da iz Hrvatske uđu u Sloveniju.

"Radimo i na vanjskoj granici EU, ali i na unutarnjim granicama", poručio je Božinović koji će večeras i sutra sudjelovati na sastancima ministara unutarnjih poslova EU na kojima će se razgovarati o situaciji s migracijama u Europi.

Slovenska policija potvrdila je da postavlja punktove odmah nakon nekadašnjih graničnih prijelaza na kojima može zaustavljati vozila.

“Jutros smo pojačali način rada na nekim od najkritičnijih dijelova granice, posebice s Hrvatskom. Trenutno se radi o području policijskih uprava Novo mesto i Koper, gdje podaci i analize pokazuju najveće opterećenje. Ističemo da se ne radi o uspostavi unutarnjeg nadzora na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama koje policija cijelo vrijeme provodi na područjima uz granicu. Naše aktivnosti usmjerene su na zaštitu unutarnje granice te na otkrivanje i hvatanje krijumčara i drugog prekograničnog kriminala, čime osiguravamo sigurnost svih stanovnika Slovenije”, navode u objavi za javnost.

Jandroković: Ovo nije znak nepovjerenja

Odluku Slovenije da uvede nadzorne punktove komentirao je i šef Sabora Gordan Jandroković rekavši da nije riječ o znaku nepovjerenja Slovenije prema Hrvatskoj.

Istaknuo je da je takva odluka očekivana i privremena i da nije zaustavila slobodan protok.

„Ne skrivamo ništa jedni pred drugima, imamo zajednički problem koji moramo zajednički rješavati. Hrvatska ima preko šest tisuća policajaca na granicama, vidjet ćemo hoćemo li trebati još pojačati nadzor granice”, istaknuo je.

Jandroković je rekao je odluka Slovenije donesena zbog povećanog broja ilegalnih ulazaka migranata i pritiska lokalnog stanovništva, što se događa i u graničnim područjima Hrvatske.

„Radi se o izvanrednim okolnostima, vjerujem da su sve ove mjere privremene dok se ne zaustavi ovaj pojačani migrantski val”, nastavio je predsjednik Sabora, dodavši da su faktor zasigurno i nadolazeći europski izbori zbog kojih vlasti žele jasno pokazati „građanima da čvrsto drže sve pod kontrolom”.

Jandroković je naglasio da je proces zaustavljanja migracije dugotrajan, no da danas postoje veće kontrole u odnosu na migrantski pritisak 2015. godine.

Taj pritisak se sada ponovno povećava te „nije isključeno” da će doći do te razine i da se ide s „drastičnim rješenjima”.

„Europa mora braniti svoju opstojnost, mora braniti svoje vrijednosti. Isto tako mora socijalizirati ljude koji dolaze, oni ne mogu mijenjati Europu tako da ruše naše vrijednosti, nego ih moraju prihvaćati, ali za to nema brzog i jednoznačnog odgovora”, zaključio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:08