DANIEL MARKIĆ

Šef SOA-e: ‘Korupcije ima u svim tijelima državne uprave, a do migrantske krize će sigurno doći‘

Ravnatelj hrvatske obavještajne službe usred povećeg interesa javnosti za sigurnosna pitanja gostovao je u Dnevniku Nove TV
Daniel Markić
 Goran Mehkek/Cropix

Ravnatelj SOA-e, Daniel Markić, gostovao je u Dnevniku Novu TV gdje je odgovarao na niz aktualnih pitanja koje se tiču sigurnosti građana u Hrvatskoj, potencijalne migrantske krize s obzirom na situaciju u Afganistanu, a govorio je i o cybersigurnosti, hrvatskim generalima optuženima zbog sudjelovanja u VRO Bljesak, potencijalnim ugrozama u susjedstvu i drugom.

Intervju za Dnevnik Nove TV niže prenosimo u cijelosti:

Što trenutno predstavlja najveći sigurnosni izazov za SOA-u?

- Trenutno nema većih ugroza, imamo tu puno sreće. Kad gledamo osobnu sigurnost naših građana, ona je visoko na razini i tu smo na vrhu EU.

Koliko su ozbiljne cyber prijetnje?

- Vrlo, i otkad imamo COVID pandemiju, i povećale su se!.Znamo da su neke velike tvrtke u Hrvatskoj bile pod napadima, razgovaramo o potpisivanju ugovora kako bismo im pomogli u zaštiti.

Koje tvrtke?

- Ne bih vam to naveo, razgovara se. Trenutno nas najviše zanima stanje u Afganistanu i posljedice koje će imati. Doći će sigurno do migrantske krize, ali ne slično kao što smo vidjeli dosad. Dio Afganistanaca koji je već u EU će tražiti azil koji nisu dobili dosad.

Hrvatska je bila na strani koalicije, postoji li strah od odmazde od talibana i ISIL-a?

- Moramo biti oprezni, hoće li doći do odmazde, teško. Međutim, imali smo slučaj u prijašnjim migrantskim valovima, da su teroristi znali koristiti migracijske kanale prema EU i kroz Hrvatsku, tako da svakako trebamo biti na oprezu. Kad imate takve događaje, kao sada u Afganistanu, prva opasnost su samoradikalizirane osobe, koje prateći što se događa kroz korištenje interneta, mogu same odlučiti nešto poduzeti.

Razmišlja li se možda o tome da se postroži stanje u hrvatskim diplomatskim predstavništvima?

- Imamo određena mjesta koja su riskantnija, a to se već uzima u obzir.

Širi li se ta ideologija u susjedstvu? Imamo povratak ISIL-ovih boraca, sljedeći tjedan jedan od vehabijskih vođa, Bilal Bosnić, izlazi iz zatvora...

- Nadamo se da će naše kolege tu situaciju pratiti ozbiljno i ne dozvoliti da zbog političkih igara u BiH, pitanje terorizma postane alat u njihovim rukama.

Mnogi su nagađali o motivima zbog kojih BiH traži kazneni progon za hrvatske generale zbog operacije Bljesak - je li SOA uključena u tu priču?

- Dakako da je uključena, nadamo se da će i to, kao što je pitanje terorizma, da će prestati biti alat za političke manevre u BiH.

Mislite da je to političko pitanje?

- Djelomično sigurno da je, ima i pravno, i Vlada je odlučila s pravom to riješiti na pravni način, ali ne možemo negirati da je to i politički alat u nečijim rukama.

Ima li korupcije u pravosuđu?

- Ima korupcije u svim tijelima državne uprave, ne samo u Hrvatskoj. O tome smo upozoravali.

Gdje?

- Ne mogu detaljno o tome. SOA nije tu da, pa ni predsjedniku Vlade i države, prstom pokazuje osobu i kaže ta je osoba korumpirana. To tako ne ide, mora slijediti pravni proces.

Kako surađujete s predsjednikom i premijerom - s kim bolje?

- Odlično, jednako dobro..., rekao je Markić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 13:59