POSLOVNI PARTNERI

Šef splitske Onkologije s farmaceutskim mogulom izgradio luksuzne vile, liječnici mu poslali jasnu poruku

HUBOL smatra da je od iznimne važnosti da nadležna državna tijela i institucije pročešljaju sve eventualne sporne situacije

Eduard Vrdoljak

"HUBOL smatra sasvim neprihvatljivim da liječnici u javnoj zdravstvenoj službi, a koji su na rukovodećim pozicijama (ravnatelji bolnica i zavoda, predstojnici klinika i kliničkih zavoda i voditelji bolničkih odjela), imaju poslovne odnose s tvrtkama ili vlasnicima tvrtki koji snabdijevaju te zdravstvene ustanove farmaceutskim proizvodima, medicinskim proizvodima ili opremom te drugim materijalom ili robama", jasan stav iskazali su u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika referirajući se na poslovni odnos prof. Eduarda Vrdoljaka, posljednjih 25 godina šefa Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, a ujedno i dugogodišnjeg predsjednika Hrvatskog onkološkog društva, i Roberta Stuarta Swansona, farmaceutskog mogula i suosnivača tvrtke Swixx BioPharma, u zajedničkom poslu u elitnom turizmu na Braču, piše Slobodna Dalmacija.

"Naime, bilo kakav poslovni odnos s takvim dobavljačima značio bi da se liječnici na rukovodećim pozicijama mogu naći u situaciji potencijalnog (kada privatni interes može utjecati na javni interes) ili stvarnog sukoba interesa (kada je privatni interes već utjecao na obavljanje javnog interesa ili dužnosti).

Liječnici na raznim rukovodećim pozicijama u zdravstvenim ustanovama su na poziciji moći s koje mogu utjecati na odluke, mogu sudjelovati u donošenju odluka ili mogu donositi odluke o nabavi ili korištenju lijekove, opreme ili drugih medicinskih materijala.

U tim procesima liječnici na rukovodećim pozicijama moraju biti neovisni i oslobođeni svakog privatnog interesa, a to nije moguće ako su s dobavljačima u poslovnim odnosima izvan same zdravstvene ustanove”, kažu u HUBOL-u navodeći kako ne raspolažu nikakvim ovlastima spram liječnika koji nisu članovi udruge.

image

Dr. Eduard Vrdoljak

Ante Čizmić/Cropix

“HUBOL smatra da je od iznimne važnosti da nadležna državna tijela i institucije pročešljaju sve eventualne sporne situacije kako se zbog nečinjenja ne bi bacala ljaga na sve liječnike”, ističu u udruzi navodeći kako nisu imali direktnih saznanja ili informacija vezanih uz radne uvjete i radno okruženje na Klinici za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

Četiri liječnice, koje su napustile tu kliniku, nisu im se obraćale. Nisu, kažu, bile niti su članice HUBOL-a.

“Udruga bolničkih liječnika je stava da je često indikativno za zaključak o postojanju problema u radnoj organizaciji, ako veći broj liječnika u kraćem razdoblju napusti neku zdravstvenu ustanovu. HUBOL upozorava da najvažniji uzrok odlazaka liječnika iz javnog zdravstva i iz Hrvatske upravo leži u radnom okruženju i uvjetima rada.

Nažalost, u hrvatskom javnom zdravstvu vladaju vječno uvijek isti liječnici na pojedinim rukovodećim pozicijama”, apostrofiraju u HUBOL-u podsjećajući kako su predlagali i zalažu se za ograničenje broja mandata na rukovodećim pozicijama na maksimalno dva (tj. 8 godina) što bi onemogućilo stvaranje tzv. faraona u hrvatskim bolnicama tj. vječnih šefova koji su nedodirljivi, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:13