DINKO BOGDANIĆ

ŠEF SPLITSKOG BALETA U NOVOM SKANDALU Rumunjska balerina zatražila diplomatsku pomoć zbog verbalnog ponižavanja

Alexandra Bertea veleposlanstvu se požalila na verbalno ponižavanje u splitskom HNK
Zagreb, 260213.Kafic Kolding, Berislaviceva ulica.Portret direktora Baleta splitskog HNK Dinka Bogdanica.Na fotografiji: Dinko Bogdanic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Dinko Bogdanić, v.d. ravnatelj Baleta splitskog HNK, ponovno se našao u središtu skandala vezanog uz verbalni napad na balerine. Kako doznajemo iz sindikata HNK Split, Bogdanić je proteklih tjedana vrijeđao niz plesača - kako dok su bili na sceni u kazalištu, tako i u prostorijama za vježbanje u Tolstojevoj ulici.

Sve je, navodno, kulminiralo na probi baleta “Orašar”. Tada je jednoj od balerina, Rumunjki Alexandri Bertei, Bogdanić viknuo kako je “fucking rumanian gypsy”. Neslužbeno doznajemo kako je ona to najprije prijavila intendantu Goranu Golovku, no on se ogradio od Bogdanićevih reakcija. Videći da se ništa ne poduzima, Bertea je incident prijavila rumunjskom veleposlanstvu, tražeći zaštitu, a oni su vodstvu HNK Split uputili prosvjednu notu. Od HNK su, doznajemo, zatražili pojašnjenje, no s obzirom na to je intendant bio na službenom putu u Češku, reakcija je zasad izostala.

Prijava sindikata

Sindikat je Bogdanića još 4. prosinca upozorio na to su ga plesači prijavili za verbalno zlostavljanje i od njega zatražio da prestane s vrijeđanjem i ponižavanjem plesača. No, tvrde da on s tom praksom nije prestao.

- Njegove reakcije više nisu usmjerene samo protiv baletana i balerina, nego i protiv sindikata, koji ga je upozorio da prestane. Nakon ovoga što je rekao Alexandri nemamo o čemu više pričati. To je međunarodni incident, a zbog njegova cjelokupnog ponašanja tražimo da se razriješi s mjesta ravnatelja Baleta - kaže Damir Punda, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi. Bogdanić je tijekom vikenda bio nedostupan za komentar, ali doznajemo kako je za danas zakazao sastanak vodstva kazališta i plesača, na koje će i on doći, kako bi riješili nastale probleme. Na njemu će se pojaviti i Alexandra Bertea, koja, u dogovoru s veleposlanstvom, nije željela davati izjave prije nego što ambasada dobije službeno objašnjenje od vodstva HNK o tome što se točno dogodilo.

Već osuđivan

Damir Punda istaknuo je kako je sramotno što već neko vrijeme Bogdanić maltretira članove baletnog ansambla, a podsjetio je i na to je Bogdanić 2004. godine završio na sudu sa zagrebačkom balerinom Nikolinom Bosnar, koja ga je tužila zbog toga što ju je za vrijeme probe izvrijeđao, udario i odgurnuo. Sud je Bogdanića i HNK proglasio krivima i balerina je dobila 40 tisuća kuna odštete, no nikad kasnije nije uspjela pronaći posao u struci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:30