OŠTRE PRIMJEDBE

Šef splitskog SDP-a: ‘Plenković se ponaša kao da je Split 22., a ne drugi grad u Hrvatskoj‘

Split bi se trebao zadovoljiti s desetcima milijuna kuna dok se u Rijeku, Zadar i u Dubrovnik ulažu stotine milijuna eura, ističe
Goran Kotur
 Duje Klaric/ Cropix

Predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur zamjerio je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću da se u vezi s financijskim ulaganjima prema Splitu ne ponaša na isti način kao prema Rijeci, Zadru i dubrovačkom području te tvrdi da mu je Split 'glavni' samo u izbornoj kampanji.

"Premijer Andrej Plenković ponaša se kao da je Split 22., a ne drugi grad u Hrvatskoj. Split bi se, valjda, trebao zadovoljiti s desetcima milijuna kuna dok se u Rijeku, Zadar i u dubrovačko područje ulažu stotine milijuna eura", ističe Kotur u današnjem priopćenju za javnost.

Po njegovu mišljenju, dok se Rijeka s drugim dijelovima Europske unije povezuje modernom željezničkom vezom, Split i Dalmacija su "na rubu ruba Europske unije".

"Je li HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara uopće upoznao premijera sa zaključkom Gradskog vijeća u kojemu tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se mediteranski koridor Europske unije proširi tako da se tu uključi i Split?" pita Kotur i dodaje da od predsjednika Vlade Plenkovića zasad nisu čuli baš ništa o tom za Split životnom pitanju o kojemu ovisi ekonomska budućnost toga grada i regije.

On ističe kako, za razliku od mnogih drugih pitanja, uključujući i sporedna, oko kojih se HDZ-ova tzv. vertikala vlasti redovito zborno javlja, o najvažnijem razvojnom pitanju za Split i cijelu Dalmaciju nema "ni pisma ni razglednice".

"Nakon što su u Nacionalnoj razvojnoj strategiji grubo preskočili Split, pa onda nakon intervencije splitskog SDP-a svoje greške na brzinu ispravljali, HDZ-ovci i dalje nastavljaju utabanim stazama ignoriranja ključnih splitskih razvojnih problema. Konkretno, Split je Andreju Plenkoviću i HDZ-ovcima 'glavni' samo u izbornoj kampanji", tvrdi Kotur.

Premijer Plenković je za današnjeg posjeta Splitu razgovarao s vodstvom Sveučilišta o razvojnim planovima te visokoškolske ustanove, a bio je i na svečanom otvaranju radova na istočnoj gradskoj obali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:35