SILVIO ČOVIĆ

Šef splitskog Upravnog suda koji je u ‘Pršutu‘ partijao s Kerumom prekršio kodeks

Utvrđeno je da je sudac Čović povrijedio sudačku etiku jer je boravio u ugostiteljskom objektu kojem je bila naložena obustava rada
Silvio Čović, Željko Kerum (u krugu)
 Duje Klaric/Cropix

Predsjednik Upravnog suda u Splitu, Silvio Čović, ogriješio se o Kodeks sudačke etike kada se 21. siječnja s još četvoricom splitskih sudaca družio sa Željkom Kerumom u njegovoj konobi Pršut. Odluka je to Sudačkog vijeća Visokog upravnog suda donesena u povodu pritužbe predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse, koji se 5. veljače obratio tom vijeću navodeći da su suci počinili povredu članka 8 stavaka 1 i 2 Kodeksa sudačke etike. Istaknuo je da se suci nisu pridržavali epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer te naglasio da takvo ponašanje ne pridonosi očuvanju ugleda i dostojanstva sudačkog poziva.

"Sudac mora prihvatiti i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima. To se posebno odnosi na ograničenja koja su obvezna i naložena epidemiološkim mjerama", naveo je Sessa i dodao da su okruženje i atmosfera događaja o kojemu je snimka (gdje se vidjelo kako suci piju i pjevaju s Kerumom) svjedočila stvorili dojam nedoličnosti.

Sudačko vijeće Visokog upravnog suda nije saslušalo suca Čovića nego je samo zatražilo njegovo očitovanje. Na njihovu odluku Čović ima pravo prigovora Etičkom vijeću u roku od osam dana. Etičko vijeće ima pet članova. Četiri delegiraju predsjednici svih sudačkih vijeća, a predsjednik mu je čelnik Sudačkog vijeća Vrhovnog suda, sudac Igor Periša.

O ponašanju preostalih četvorice sudaca koji su se družili s Kerumom u konobi Pršut (Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović, sudac Županijskog suda, i Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu) očitovat će se Sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu idući tjedan. Sessa je već rekao da u ponašanju sudaca ne nalazi elemente stegovnog djela, pa će konačnu odluku o (ne)pokretanju stegovnog postupka donijeti ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:24