ODGODIO RASPRAVU

Šef sudačke udruge o ‘zlovoljnom‘ sucu s Krka: ‘Ne razumijem, pa što nije otišao na bolovanje‘

Krčki sudac je naveo da odgađa raspravu jer nije pravno sposoban, no u udruzi sudaca kažu da to ne može stajati u obrazloženju

Sudački čekić

 Bruno Netto/Alamy/Alamy/Profimedia/Bruno Netto/alamy/alamy/Profimedia

Vrlo originalan način na koji je krčki sudac Anton Hlača javnosti skrenuo pažnju na nepravedan materijalni položaj u kojemu se nalaze suci prvoga stupnja koji odrađuju najveći dio posla nije najbolje sjeo strukovnoj organizaciji - Udruzi hrvatskih sudaca.

Hlača je odgodio ročište koje je bilo zakazano za 19. travnja u 9 sati u vlasničkom sporu jer je, kako je napisao u obrazloženju, "doveden u stanje zlovolje" nakon što je primio obračun plaće za ožujak 2023. godine i to po osnovici koja je niža od one koju su suci imali 2009. godine.

- Zaprimivši platnu listu - Obračun plaće za mjesec ožujak 2023., uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama - obrazložio je sudac odgodu i iduće ročište zakazao za 22. studenog 2023. godine.

- Slijedom navedenoga, uvažavajući činjenicu da je uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari, a s obzirom na stanje zlovolje, raspravno nesposoban, valjalo je odlučiti kao u izreci, primjenom odredbe članka 278. stavak 1. Zakona o parničnom postupku uz nadu da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023., a čime će se otkloniti raspravna nesposobnost uređujućeg suca - zaključio je sudac Općinskog suda u Crikvenici, stalne ispostave na Krku, Anton Hlača.

- Ne znam detalje, no imam informaciju da je predsjednik Vrhovnog suda zatražio informaciju o čemu se točno radi. Samo mogu reći da to što je sudac napisao u obrazloženju za odgodu rasprave ne bi trebalo biti u obrazloženju bilo koje odluke - kazao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, Damir Kontrec.

- Je li odluka pogrešna ili nije najvjerojatnije će se rješavati u žalbenom postupku, no po meni to nije pravilno jer ako sam raspravno nesposoban, onda idem na bolovanje. Svi možemo biti nesposobni za održavanje rasprave, ali smo onda na bolovanju - nastavio je predsjednik sudačke udruge.

U odnosu na izražavanje revolta Kontrec kaže da unatoč tome što je ova odluka čin koji je privukao pažnju na položaj sudaca prvoga stupnja, smatra da postoje legitimni načini na koji je Udruga hrvatskih sudaca ukazala na problem i zatražila promjenu i na tome se uostalom radi u okviru Ministarstva pravosuđa. - Što će iz svega izaći tek trebamo vidjeti - zaključio je Kontrec.

Odluka krčkog suca u četvrtak se munjevito proširila društvenim mrežama i do navečer gotovo nije bilo pravnika u zemlji koji je nije vidio i komentirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00