LJUTI DESNIČAR

Šef Suverenista traži obavezni vojni rok, a sam je služio civilno: ‘Promijenila se sigurnosna situacija‘

Svoj civilni rok Marijan Pavliček je odradio u vukovarskoj Gimnaziji 2007. godine, a sada se zalaže za obveznu vojnu obuku

Marijan Pavliček

 Goran Mehkek/Cropix

Marijan Pavliček, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista, kako otkriva Telegram, iako se zalaže za obvezni vojni rok, sami je isti odsluužio civilno. Pozivajući se na prigovor savjesti, danas 42-godišnji Pavliček služio je tako civilni vojni rok u vukovarskoj Gimnaziji od 15. siječnja 2007. do 14. rujna iste godine.

Pavliček se u svibnju prošle godine založio za uvođenje obveznog vojnog roka govoreći za portal Južni. "Treba aktivirati postojeći Zakon o obrani i Zakon o oružanim snagama koji omogućuje aktiviranje nerazvrstane pričuve. Znači, radi se o mlađim osobama i naraštajima koji nisu išli dobrovoljno služiti vojni rok. Mi smatramo da je krajnje vrijeme da se to učini jer se sigurnosna situacija u Europi drastično promijenila posljednja dva mjeseca", rekao je.

"Ne treba ići na uvođenje klasičnog vojnog roka od godine dana, kakav je bio u bivšoj državi ili šest mjeseci nego treba ići na model vojne obuke koja bi trajala maksimalno do osam tjedana za mlađe naraštaje, gdje će se oni učiti rukovati oružjem u slučaju nužde", dodao je Pavliček, ne spomenuvši mogućnost civilnog služenja, prenosi Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:13