INTERVJU TOMISLAVA ŠERIĆA U GLOBUSU

ŠEF UPRAVE HEP-a 'Više ne može biti stranačkog kadroviranja, ako tvrtka želi preživjeti'

Nezadovoljan sam radom bivših uprava. Termoelektrana u Sisku trebala je koštati 180 milijuna eura, a izvjesno je da će biti više od 230 milijuna. Tako se više neće raditi
 Darko Tomaš / CROPIX

Prava drama odvijala se ovog ponedjeljka u HEP-u, kada smo razgovarali s Tomislavom Šerićem o aktualnoj situaciji u toj tvrtki. Prije samog intervjua Šerić je na prijepodnevnim sastancima zadnjeg dana druge faze natječaja birao preliminarnog ponuditelja za izgradnju Plomina C, dok je nakon intervuja sa suradnicima tražio rješenje za aferu lažne sarajevske diplome sada već bivšeg, smijenjenog direktora Elektroistre Valtera Krizmanića. Na kraju je donesena odluka o smjeni Lijljane Čulo, direktorice HEP ODS-a, za koju su mediji pisali da je štitila Krizmanića.

Razgovor u elegantnom, nevelikom i nimalo raskošnom uredu u novoj zgradi HEP-a u Vukovarskoj ulici u Zagrebu smo započeli o preliminarnom ponuditelju za Plomin C:

“Plomin C je dobar projekt i najbolji dokaz za to što smo tvrdili tijekom natječajnog postupka su ponude vrlo ozbiljnih investitora za projekt vrijedan od 800 do milijardu eura”, kaže Šerić. U utorak je i objavljeno da je referentni ponuditelj tvrtka Marubeni iz Japana, drugorangirani ponuditelj konzorcij tvrtki Abeinsa i Daewoo, a trećerangirani tvrtka Edison. “Razvojne banke Japana snimit će stanje u HEP-u, ali i u džavi, i na temelju toga donosit će odluke o mogućim daljnjim ulaganjima”, dodaje Šerić i obrazlaže kako će u budućoj zajedničkoj tvrtki koja će graditi Plomin C budući partner i HEP imati po 50 posto vlasništva.

“Ali će naš strateški partner financirati projekt s najmanje 60 posto investicije, dok će HEP osigurati preostali dio”, dodaje Šerić. “To znači da će HEP zapravo u ukupnoj investiciji sudjelovati s 20 posto svojih sredstava, od čega će dio biti u postrojenju i opremi, a dio u novcu. Na taj način nećemo značajnije opteretiti svoju bilancu, a dobit ćemo prijeko potrebnu investiciju. Dakle, sve ide po planu – početkom iduće godine potpisujemo ugovor s investitorom i počinje gradnja koja bi trebala biti gotova 2019. godine.”

No, pitanje koje oni skeptičniji prema ovom projektu postavljaju odnosi se na sumnju da čitav projekt neće biti isplativ za HEP, jer će sve ovisiti o tome po kojoj cijeni će HEP otkupiti zajamčenih 50 posto proizvodnih kapaciteta Plomina C?

– Dok god traje pregovarački postupak, preuranjeno je govoriti o cijeni, ali mogu garantirati da ćemo ući u posao koji će biti dugoročno isplativ za HEP. Sasvim sigurno to može biti povoljnije nego da nastavljamo biti ovisni o uvozu električne energije.

Postoji velik otpor udruga “zelenih”, ali i dijela lokalne uprave prema izgradnji Plomina C, a neke od njih najavljajuju i refrendum. Imate li sve potrebne dozvole i jeste li sklopili “sporazum” s lokalnom upravom u vezi s Plominom C.

– Imamo potrebne dozvole. Što se tiče utjecaja na okoliš, u proizvodnji ćemo koristiti niskosumporni kameni ugljen visoke kakvoće, a sama tehnologija proizvodnje, uz zahtjev za visokim stupnjem iskoristivosti, jamči najviše standarde zaštite okoliša. To su, uostalom, bili uvjeti koji su na temelju odobrene studije utjecaja na okoliš postavljeni i u natječajnom postupku. Kada je lokalna uprava u pitanju – svatko odgovoran mora podržati Plomin C jer njegove koristi daleko nadmašuju sve rizike pa tako i ekološke jer su tehnologijom i drugim zaštitnim mehanizmima svedeni na minimum.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 04:56