MIROSLAV ŠEPAROVIĆ

ŠEF USTAVNOG SUDA O ĆIRILICI U VUKOVARU 'Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje'

Miroslav Šeparović
 Damjan Tadić / Hanza Media

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je, nakon odluke vukovarskog Gradskog vijeća da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u tom gradu, ustvrdio kako očekuje da se odluke Ustavnog suda poštuju te da će o daljnjem postupanju odlučiti kada dobiju odluku i njeno obrazloženje.

"Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje.

Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda", istaknuo je Šeparović u izjavi medijima.

Dodao je da se Ustavni sud u predizborno vrijeme, u pravilu, suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

"Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju.

Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija", naglasio je Šeparović.

Ustavni sud u srpnju je odlučio da se prava srpske manjine u Vukovaru moraju unaprijediti. Šeparović je tada kazao da Ustavni sud zabrinjava što Gradsko vijeće nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine. Stoga im je Ustavni sud naredio da u listopadu postupe po vlastitom statutu i zakonu, donesu odluke i o tome obavijeste sud.

"U listopadu moraju vidjeti koja od prava individualnih i kolektivnih, s obzirom na dostignuti stupanj snošljivosti i dijaloga, se mogu proširiti i o tome donijeti odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da to nije u skladu sa Ustavnim zakonom zadržao si je mogućnost da je ukine", kazao je tada Šeparović.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je na sjednici Gradskog vijeća iznio prijedlog zaključka po kojem se nisu stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u tom gradu. Potom je došlo i do incidenta jer mu je vijećnik SDSS-a poklonio statut Grada napisan na ćirilici, a Penava ga je bacio na pod nazvavši to činom agresije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:24