SITUACIJA SVE TEŽA

Šef veledrogerije o nestašici lijekova: ‘Pitanje je kad će sve eksplodirati‘

Veledogerije ne isporučuju lijekove zbog golemog duga, a iz Vlade pokušavaju umiriti situaciju. Tvrde da će se uskoro riješiti problem
Ivan Klobučar, predsjednik uprave Oktal Pharme
 Marko Todorov/Cropix

Nestašica lijekova u hrvatskim bolnicama postaje sve veći problem nakon što su veledrogerije zbog golemih dugova obustavile isporuku. Ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada, nisu se u proteklih desetak dana uspjeli dogovoriti s veledrogerijama o plaćanju duga koji iznosi 6,5 milijardi kuna.

Ivan Klobučar, šef Oktal Pharme, jedne od hrvatskih veledrogerija, za N1 je rekao kako imaju ogroman pritisak iz bolnica.

"Zovu nas zamjenici ravnatelja, pomoćnici ili šefovi odjela, traže da im dostavimo određene lijekove. Mi smo jasno i glasno rekli da to više nismo u stanju zbog ogromnog duga koji postoji", rekao je Klobučar i potvrdio da dobivaju pozive iz svih dijelova Hrvatske.

"To su vam akutne terapije, ako pričate o onkološkim bolesnicima koji moraju redovito dobivati lijekove", rekao je Klobučar i dodao kako su tu i drugi bolesnici koji su također zakinuti za svoje lijekove.

"Imamo i bubrežne bolesnike, imamo 100 drugih vrsta bolesti i sad je samo pitanje kad će to negdje eksplodirati jer ljudima, ako su bolesni, to je naravno najveći problem u životu. Sve drugo vam nije bitno jer vi trebate svoju terapiju", rekao Klobučar.

Kaže kako veledrogerije nisu plašile javnost, ali su upozoravale da će se ovo desiti.

"I sad kad se desilo, neki govore 'ne, bit će lijekova' i smiruju situaciju. Situacija nije za smirivanje, nego za rješavanje. Nama je rečeno da će sljedeći sastanak biti za 10-ak do 14 dana i da bi se do tada pokušalo naći neko rješenje. Najavljuju da bi se radio reprogram ili tako nešto, i sve je to okej, ali 10-14 dana nema lijekova. To netko treba odgovoriti, što u tih 10-14 dana", kaže Klobučar.

Onkološka bolesnica ostala bez lijeka

U medije istupa sve više ljudi koji zbog nestašice lijekova ne mogu do svoje terapije. Gospodin Slavko iz Srinjina kod Splita danas je za N1 ispričao kako njegova supruga, koja je onkološki bolesnik, nije mogla primiti određeni lijek jer ga nije bilo.

"Rekli su nam da dođemo u 9, došao sam malo ranije i čekao do podne i 12 minuta. Izašla je sestra i rekla da lijeka nema. Kad dođe, da će javiti. Kad će to biti, ne znaju. To je neki pametni lijek koji se uzima svakih 21 dan. Rekli su samo da će pozvati kad dođe. Danas još nisu zvali. Neće danas biti sigurno, tko zna kad će biti. Iznerviralo me jer smo čekali satima”, rekao je Slavko.

Objasnio je kako njegova supruga taj lijek uzima svaki 21 dan. "Rokovi će biti probijeni jer ona mora donijeti nalaze komisiji i onda oni produžuju. Čujem da se i drugi žale, izlaze i psuju da nema lijeka", rekao je.

Šef onkologije potvrdio da nemaju lijekova

Da i u splitskoj bolnici počinje nedostajati nekih onkoloških lijekova, potvrdio je danas za Slobodnu Dalmaciju i prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, šef splitske onkologije.

"No moram umiriti javnost, a prije svega naše pacijente, da se nikome od njih neće ništa u zdravstvenom smislu dogoditi ako dan, dva ili tri ne prime terapiju. Nadamo se kako će se situacija u sljedećih nekoliko dana riješiti", rekao je dr. Vrdoljak.

image
Obustava lijekova, Ilustracija
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Obustavljena isporuka lijekova i u Zaboku

Zbog duga prema veledrogerijama, koji se popeo na 28 milijuna kuna, bolnici u Zaboku obustavljena je isporuka lijekova, a ravnatelj Tihomir Vančina rekao je u četvrtak kako je na dug utjecao i koronavirus jer su troškovi porasli i za više od 30 posto te da lijekova ima za otprilike dva tjedna.

"Kroz covid odjel prošlo je više od 900 pacijenata, a troškovi zbog korone porasli su za više od 30 posto", kazao je Vančina i dodao da je lijekova ostalo za otprilike dva tjedna.

Mjesečni limit koji Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje isplaćuje Općoj bolnici Zabok iznosi 9,8 milijuna kuna, dok je prije nekoliko godina iznosio 8,5 milijuna kuna, a limit je povećan ponajprije zbog povećanja plaća, no problem je nastao krajem prošle godine kada je isplata bila upitna, rekao je ravnatelj zabočke bolnice.

"Situacija se u vezi s tim pitanjem unormalila i isplaćujemo dobavljače. Što se tiče isplate limita i obaveze prema HZZO-u, oni se podmiruju redovito", rekao je Vančina.

Upozorenje Hrvatske udruge leukemije i limfoma

I Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) upozorila je u srijedu kako je nedopustivo da su pacijentima postali nedostupni neki od takozvanih “posebno skupih lijekova”, nužni za njihovo liječenje te poručila da se redovna opskrba lijekovima mora što prije uspostaviti.

Iznimno je stresna i frustrirajuća situacija za svakog bolesnog čovjeka da nema pristup liječenju i HULL kao udruga koja okuplja i struku i pacijente želi apelirati da je to - nedopustivo. Našim pacijentima postali su nedostupni neki od takozvanih "posebno skupih lijekova", nužni za njihovo liječenje, priopćili su.

HULL upozorava da je tim direktno ugroženo njihovo zdravlje i život, život ionako pogođen malignim bolestima.

Beroš pokušava umiriti situaciju

U međuvremenu, ministar zdravstva Vili Beroš i danas pokušava umiriti situaciju.

"Intenzivno se radi na rješavanju problema tako da bolesnici ne bi ostali bez lijekova", kazao je Beroš.

"Postoje neki medijski natpisi... Osobno zovem ravnatelje koji govore kako nema životne ugroze", kazao je Beroš i odbio komentirati upite novinara o pacijentima koji već javljaju kako nisu dobili lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:45