ISTRAGA JOŠ TRAJE

ŠEF VESELE ŠOKADIJE O IZBACIVANJU GAY ČLANA 'Pa počeli su se nedolično ponašati: grliti se i zajedno fotografirati pred djecom!'

 
 Danijel Soldo / CROPIX

“Sve je bilo podnošljivo dok se njih dvojica nisu počeli nedolično ponašati - u autobusu se pred djecom i ostalim članovima grliti, stiskati, priljubljeno fotografirati te neprestano sve to prenositi na društvenim mrežama”, dio je očitovanja koje su iz KUD-a Vesela Šokadija iz Gundinaca poslali Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a kojim su pokušali opravdati svoju odluku da dvojici članova muške pjevačke skupine ovog KUD-a zbog njihove spolne orijentacije odluče uskratiti dolazak na probe i nastupe KUD-a.

Prošlo pet mjeseci

Riječ je o slučaju za koji je javnost doznala u ožujku ove godine, kada je 41-godišnjak iz Gundinaca koji se našao na homofobnom udaru manje skupine svojih sumještana odlučio o tome javno progovoriti. Od tada je prošlo pet mjeseci, ali slučaj se nije pomaknuo s mrtve točke.

On i njegov partner još od studenoga 2018. ne odlaze na probe muške pjevačke skupine, a Ministarstvo uprave još nije provelo nadzor nad radom KUD-a, što je od njih zatražila pravobraniteljica Ljubičić, koja je prethodno od KUD-a tražila da se članovima “osiguraju uvjeti u kojima mogu djelovati bez straha, neprijateljstva, poniženja i uvreda zbog svoje spolne orijentacije”.

Podsjetimo, dvojica članova Vesele Šokadije doživjela su 4. studenoga 2018. besraman i vulgaran verbalni napad na sastanku pjevačke skupine KUD-a, na kojem su svojim istupima prednjačila druga dvojica članova koji su inzistirali da se 41-godišnjaka iz Gundinaca i njegovog partnera izbaci iz KUD-a zbog njihove spolne orijentacije.

- Dvojica članova skupine odlučila su iz pjevačke skupine u kojoj sam bio dvije godine izbaciti mog partnera i mene, poručivši da oni neće biti dio skupine dok se ‘iz nje ne izbace pederi’ - ispričao nam je u ožujku 41-godišnjak, koji je od tog 4. studenoga 2018., kada se dogodio sporni sastanak, bio prisiljen povući se iz javnosti, a zbog uvreda koje je doživio tada mu je i pozlilo, pa je završio na Hitnoj i od tada je na psihijatrijskoj terapiji. Uzgred, riječ je o 100-postotnom invalidu zbog operacije srca i tumora koje je imao. Za pomoć se obratio pravobraniteljici, a slučaj je završio i na sudu, gdje se dvojici članova pjevačke skupine sudi zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Do sada je održano tek jedno ročište. Pravobraniteljica je, pak, od Ministarstva uprave zatražila nadzor nad radom KUD-a, jer su odbili postupiti po njezinom upozorenju i preporuci od 17. siječnja 2019., a nakon što je iz njihovog drugog očitovanja zaključila da se “diskriminatoran odnos prema pritužitelju nastavlja”. “KUD nije poduzeo radnje u cilju suzbijanja diskriminacije već je dodatno potvrdio svoje prvotno stajalište, a sve zbog diskriminatornog odnosa prema njemu temeljem spolne orijentacije”, napisala je Ljubičić.

Narušeni ugled

Uglavnom, iz KUD-a su negirali da je 41-godišnjaku i njegovom partneru zabranjen dolazak na probe, nego da su se one jednostavno prestale održavati “jer su se ostali članovi skupine pobunili rekavši da ne žele biti dio KUD-a dok su njih dvojica tu i rade to što rade”(!?) Tako su, tvrde u KUD-u, ljudi prestali dolaziti na probe.

No, naš 41-godišnji sugovornik kaže da se on i njegov partner nikada nisu pred drugima “stiskali, grlili i priljubljeno fotografirali”, te da su se probe i dalje održavale, ali u kućama članova, a sve kako se on i njegov partner ne bi slučajno pojavili u prostorijama KUD-a. Iz KUD-a su pravobraniteljici napisali i da “takvo ponašanje dvojice muškaraca je nešto što djeca, a ni ostali članovi KUD-a ne moraju gledati” te da se to neće tolerirati.

Stoga su i zaključili da se tu ne radi o diskriminaciji nego je “gospodin svojim ponašanjem narušio ugled KUD-a i prekršio Statut”. Pravobraniteljica je, naravno, takav stav ocijenila diskriminacijom “jer se grljenje, stiskanje i priljubljeno fotografiranje između dvije osobe neovisno o tome jesu li u rodbinskom, prijateljskom ili ljubavnom odnosu i neovisno o spolu, ne mogu svesti pod ‘nedolično ponašanje’ kojim se narušava ugled KUD-a”.

Nadzor nad radom Kulturno-umjetničkog društva je u tijeku

“Provođenje inspekcijskog nadzora nad predmetnom udrugom je u tijeku”, tvrde u Ministarstvu uprave, ali nije sasvim jasno što to znači: prema našim informacijama, inspektori u KUD-u još nisu bili.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić nas je pak izvijestila kako su je iz Ministarstva uprave informirali da je predmet proslijeđen Uredu državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji 18. lipnja ove godine te Ministarstvu financija zbog financijskog i proračunskog nadzora. - U svom dopisu upozorila sam KUD da su svog člana doveli u nepovoljniji položaj temeljem njegove spolne orijentacije, odnosno da je KUD počinio izravnu diskriminaciju temeljem spolne orijentacije.

Također sam im preporučila da poduzmu odgovarajuće radnje kojima bi se ispravilo dosadašnje diskriminirajuće postupanje. Zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju završna je faza antidiskriminacijskog ispitnog postupka koji provodi pravobraniteljica, sukladno ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova. Međutim, bez obzira na navedeno, svakako ću nastaviti pratiti ovu problematiku kroz svoj daljnji rad i aktivnost te posebice o navedenom izvještavati Hrvatski sabor u svojim godišnjim izvješćima o radu”, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:47