RADOVAN DOBRONIĆ

Šef Vrhovnog suda o covid potvrdama: ‘Nitko neće biti kažnjen ako propusti ročište jer ne posjeduje potvrdu‘

Dobronić kaže da još nije dobio nikakve upute od Ministarstva pravosuđa koje pak čeka upute Stožera

Radovan Dobronić

 Ivana Nobilo/Cropix

Za sve osobe koje će se morati odazvati na sudski poziv, bilo da su svjedoci, tužitelji, da su tuženi ili se u bilo kojem statusu moraju pojaviti u sudnici, ali to neće moći zato što nemaju covid potvrdu radi toga neće snositi posljedice.

Kazao nam je to predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić dodajući kako u tom smislu priprema uputu sucima. - Svatko tko je dobio poziv na sud, a ne može doći, samo to treba javiti. Ovo je situacija koja se smatra višom silom i kažnjavanje i procesne posljedice ne dolaze u obzir. Ne treba ljude siliti da strahuju ili da dolaze na sud i naguravaju se - kaže predsjendik Vrhovnog suda.

Na pitanje je li o uvođenju covid potvrda u javni i privatni sektor razgovarao s resornim ministrom Ivanom Malenicom, te što uvođenje potvrda koje jamče da je osoba cijepljena ili preboljela covid znače za funkcioniranje sudova, predsjednik Vrhovnog suda kaže da je s ministrom razgovarao u petak, te da je očekivao kako će u ponedjeljak dobiti plan za provođenje mjera.

- Međutim, ministar Malenica čeka upute Ministarstva zdravstva ili Nacionalnog stožera, i dok ih ne dobije ne može ni nama ništa reći. U utorak smo opet pitali jesu li došle upute, no u Ministarstvu pravosuđa kažu da još nisu dobili ništa. Čekat ćemo do srijede, a ako ni tada ništa ne stigne, onda ću sam izraditi upute za suce - rekao je Dobronić.

Ističe kao su suci trezveni i znaju da u situacijama kada nastupi viša sila, a pandemija koronavirusa to jeste, nedolazak na sud je opravdan. Konkretno, to znači da svjedok koji se nije odazvao sudskom pozivu jer nema covid potvrdu neće biti financijski kažnjen zbog nedolaska, a da tužitelj zbog nepojavljivanja na sudu neće radi toga izgubiti procesna prava.

- Ova pitanja se uglavnom odnose na sudove prvoga stupnja. Inzistirat ću da se održavaju on line rasprave gdje je to moguće. Preporuka sucima će biti i da se ročišta s velikim brojem sudionika odgode, eventualno održe online. Sada je bitno da suci ne padnu pod pritisak da pod svaku cijenu imaju normu i da moraju održati ročište - kaže predsjednik Vrhovnog suda.

Dodaje i kako na razini suda treba organizirati rad tako da se ni sudski hodnici ne pune ljudima. - Predvidivi su neki problemi, ali treba razumno postupati. Ako ikada, sada dolazi vrijeme da se aktivira i primijeni online tehnologija - naglašava Dobronić dodajući da za to postoji podloga u Zakonu o parničnom postupku.

- Svi još čekamo Ministarstvo zdravstva za instrukcije, a dalje ćemo se ravnati prema tome. Suci moraju biti razumni i svi ujednačeno postupati. Bitna je sigurnost ljudi - zaključio je predsjednik Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2021 23:56