MARIN GALIJOT

Šef zagrebačke Vodoopskrbe: ‘Možda smo bili zločesti pa nas Bog kažnjava‘

Upitan kako je moguće da je puca cjevovod koji je bio rekonstruiran, kaže da nije puknuo na dijelu gdje je saniran
Marin Galijot
 Boris Kovacev/Cropix

Na zagrebačkoj Trešnjevci u utorak ujutro opet je došlo do puknuća vodovodnog cjevovoda, veća količina vode izlila se po okolnim ulicama i objektima, a promet je obustavljen. Šef zagrebačke Vodoopskrbe Marin Galijot gostovao je jutros na Radio Sljemenu i objasnio kakva je situacija.

- Neću reći da nas je Radio Sljeme zacoprao danas jer su dogovorili termin razgovora u 8, ali evo požurili smo..., rekao je Galijot na što mu je novinar odgovorio kako oni, evo, imaju ljude koji znaju da će puknuti cijevi...

- Isprika građanima grada Zagreba što su ih ponovno dočekale gužve i zatvorena cesta. Došlo je jutros u 5 sati do puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda, onog istog kojeg smo popravljali u nedjelju, na križanju s Baštijanovom..

Na pitanje zašto je opet pukao cjevovod koji je popravljan, kaže:

- Uslijed manipulacija na vodoopskrbnim cjevovodima, pogotovo magistralnog tipa, odnosno dimenzija ovih kojih jesu, to nisu cjevovodi koji su predviđeni za učestalo otvaranje i zatvaranje, i u pravilu kada se radi na njima, onda dođe do ovakvih...

Možemo li očekivati nova pucanja, pitao ga je novinar.

- Vodoopskrbni cjevovodi u gradu Zagrebu koji broje 3500 km, od kojih jedan značajan dio su magistralni cjevovodi, koji su kao arterijska mreža kod čovjeka, koji opskrbljuju zdravstveno ispravnom vodom sami sustav, u pravilu su nešto što drži čitav sustav i radi se na njima pretežno na komorama i samim linijskim objektima, da taj cjevovod svoju funkciju ima konstantno i u budućnosti. Ono što treba raditi na njima, osim samih rekonstrukcija i regulacije, upravljanja i tlakovima, to je ono maksimalno što se može učiniti. A da li će doći do puknuća, svakodnevno dolazi do puknuća... Ne samo radi same vodoopskrbne mreže, već i zbog utjecaja prometa, pomicanja tla, tlakova... To nažalost izbjeći ne možemo.

Najavio je i da će dio cjevovoda ići u potpunu rekonstrukciju.

Upitan kako je moguće da je puca cjevovod koji je bio rekonstruiran, kaže:

- Nije puknuo na dijelu gdje je saniran, nego par metara prije.

Na pitanje kad građani mogu očekivati rekonstrukciju tog cjevovoda, rekao je da se kroz iduće dvije godine očekuje rekonstrukcija cjevovoda od Jadranskog mosta do vodospreme Sokolovac.

- Nažalost to možda na prvu izgleda kao teška havarija, ali ovo je svakodnevni posao vodoopskrbe i odvodnje i svih ustanova koje surađuju s nama. Procedura je danas završiti sa sanacijom same cijevi na mjestu puknuća, a nakon toga početi s punjenjem sustava... Trenutno svi imaju vode, rekao je.

- Što se tiče same sanacije križanja Selske i Baštijanove, zagrebačke ceste mogu početi sa sanacijom. U noći na četvrtak trebao bi se otvoriti dio Selske između Zagrebačke i Ozaljske, a dio kod Baštijanove u petak navečer, rekao je Galijot.

Na komentar novinara da će biti otvoreno ako opet nešto ne pukne, Galijot je rekao: "Kako nam dragi Bog da, možda smo bili zločesti pa nas kažnjava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:45