MIROSLAV HANŽEVAČKI

Šef zagrebačkog Doma Zdravlja zapad: Brzim testovima zasad će testirati obiteljski liječnici i stomatolozi

Jedan od problema na koji upozorava dr. Hanževački moglo bi biti veće širenje virusa na zdravstvene djelatnike

Brzi antigenski test, Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

"Dobili smo testove za brzo antigensko testiranje (BAT) na covid-19 i podijelili ih po ordinacijama, a svaka je dobila od 20 do 50 testova. Zasad će testirati liječnici obiteljske medicine i dijelom stomatolozi. Dogovor je da se pacijenti naručuju na testiranje, a liječnici će uzimati briseve u zadnjem satu svog radnog vremena", kaže dr. Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma Zdravlja zapad.

U tih sat vremena liječnici neće moći uzeti više od pet ili šest briseva jer valja naglasiti da za svakog pacijenta treba desetak minuta da se uzme uzorak, anamneza i provede administrativna procedura. Jedan od problema na koji upozorava dr. Hanževački moglo bi biti veće širenje virusa na zdravstvene djelatnike. Dodaje da u domu zdravlja imaju velik broj djelatnika na bolovanju ili u izolaciji zbog korone.

Dosad su se BAT-ovima uglavnom testirali ljudi koji nisu zaraženi pa je opasnost od infekcije bila manja. No, testiranje u jednoj od ordinacija toga doma zdravlja od prije dva dana pokazalo je da je od devet pacijenata bilo zaraženo sedam.

"Mi imamo i dva punkta za testiranje na koje se građani mogu prijaviti preko web-stranice brzitest.com", kaže dr. Hanževački. Dodaje da očekuje da će se broj pozitivnih brzih testova udvostručiti idućih dana s obzirom na proširenost omikrona.

Inače, u Hrvatskoj je jučer zabilježeno 8555 novozaraženih covidom-19 pa je tako broj aktivnih slučajeva bio 55.789. U bolnicama je bilo 1710 pacijenata, od kojih 205 na respiratoru. Stručnjaci naglašavaju da se još ne može reći da je pad broja hospitaliziranih trend jer treba pričekati kakav će biti utjecaj ovih trenutačno velikih brojeva pozitivnih slučajeva na bolnički sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:51