INTERVJU

ŠEF ZAGREBAČKOG SDP-a MARAS ZA JUTARNJI 'Siguran sam da je ovo konačni kraj Milana Bandića. Osobno sam spreman sudjelovati u promjenama iduće godine'

 
Milan Bandić, Gordan Maras
 Damjan Tadic, Bruno Konjevic / CROPIX

Izabrani predsjednik Republike, Zoran Milanović, pobjedu može zahvaliti, među ostalim, i odličnim rezultatima u Zagrebu, gdje je osvojio više od 220.000 glasova i potukao Kolindu Grabar-Kitarović. Kandidatkinju HDZ-a podržao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pa se sada svi pitaju znače li ovi rezultati konačan kraj moćnog šefa Zagreba i tko bi ga mogao naslijediti za godinu i pol, kada se održavaju lokalni izbori. O tome, o pobjedi Milanovića i budućnosti Zagreba razgovarali smo s predsjednikom zagrebačkog SDP-a, Gordanom Marasom.

Što je najviše utjecalo na Milanovićevu pobjedu, jesu li to odlični rezultati u Zagrebu?

- Tri su stvari važne: prva i najvažnija jest da je Zoran Milanović bio puno bolji kandidat od Kolinde Grabar-Kitarović, drugo je to što je stranka u Gradu Zagrebu najjača politička opcija već druge izbore zaredom, konsolidirali smo se i pružamo alternativu HDZ-u i Bandiću. I treća stvar je da je ovo i poruka gradonačelniku Bandiću da više nema povjerenje Zagrepčana za vođenje grada.

Je li ovo Bandićev konačni kraj?

- Siguran sam da je to tako. On tome svjedoči svaki dan jer vidimo kako se Zagrebom upravlja, kako grad izgleda. Postoji velika većina Zagrepčana koji žele promjene i uvjeren sam da će se te promjene i dogoditi. Na sljedećim izborima u Zagrebu spremaju se velike promjene.

Jesu li Kolindi Grabar-Kitarović presudile poruke koje je slala braneći Bandića?

- Ovi izbori su bili i poruka Zagrepčana i Zagrepčanki HDZ-u, bivšoj predsjednici i Bandiću da ovakva politika više ne prolazi. Svjestan sam da će na sljedećim izborima SDP biti predvodnik i spreman sam i osobno sudjelovati u tim promjenama. Pozivam sve oporbene stranke, aktiviste i udruge da se okupimo i zajedno mijenjamo naš grad. Treba zatomiti vlastite interese i ega, bitno je da ponudimo alternativu koja će na sljedećim izborima promijeniti ovu umreženu hobotnicu koja će se boriti da zadrži interesnu sferu. Zajedno to možemo promijeniti i pozivam sve da to zajedno napravimo.

Znači li to da ćete se vi kandidirati za gradonačelnika?

- To znači ono što sam rekao, da sam spreman sudjelovati u tim promjenama, svjestan snage SDP-a i toga kako građani gledaju na nas i žele promjene. Siguran sam da to žele i svi oni koji su s nama opozicija u Skupštini, kao i udruge. Jedino zajedno možemo maknuti koruptivnu hobotnicu koja je opasala gradsku vlast i uvjeren sam da ćemo to i napraviti na sljedećim izborima. Zagrepčanima i Zagrepčankama dosta je da se radi u interesu nekolicine. Zagreb je prevelik i prevažan da Zagrepčani više ne bi osjetili blagodati razvoja grada. Pogledajte kako izgleda grad, to smeće koje se skuplja, u što se ulaže, pogledajte promet... Toliko je problema da svi jedva čekamo da se netko počne konkretno baviti njima.

Jeste li izvukli pouku s prošlih lokalnih izbora kada je Bandić ponovno uspio postati gradonačelnik?

- Iz tih izbora, ali i ovih predsjedničkih puno sam naučio. Jedno je da se isplati boriti, možeš i gubiti, ali bitno je sutra nastaviti dalje ako imaš energije, odlučnosti i želje da napraviš nešto dobro. To je pouka i iz ovih Milanovićevih izbora. Borba mora biti beskompromisna i u tu se borbu mora ulagati sva volja i znanje. Tako da me ta vrsta energije, volje i želje koju sam osjetio kod Milanovića osobno motivira da ustrajem. A pouka s prošlih lokalnih izbora je da samo zajedničkim snagama možemo provesti promjene.

Pokazali smo i na europskim izborima da se može, a sada i na predsjedničkima, gdje su sve stranke ljevice podržale Milanovića i tu vidim mogućnost da se svi dogovorimo i napravimo veliki napor da se Zagreb oslobodi koruptivne hobotnice. Svjestan sam da je previše novca, interesa i kumova u igri, ali uvjeren sam da ćemo na kraju pobijediti. Ako imaš ispravne motive, energiju i želju za borbu, te građanima pristupaš iskreno, to će ti se vratiti i uvjeren sam da će se to dogoditi za godinu i pol. Ovo je pokazatelj kako treba voditi tu kampanju. Nije slučajno Milanović u Zagrebu dobio osam postotnih bodova više glasova nego Josipović 2015.

HDZ vam često spočitava da ste bili najlošiji ministar u Vladi Zorana Milanovića. Kako to komentirate?

- Posebno mi je drago da sam surađivao i u Vladi s tadašnjim premijerom, a sada predsjednikom Republike. Ta Vlada je sada doživjela potvrdu na ovim izborima, sve ono što je podvaljivao HDZ građani su opovrgnuli i ponosan sam što sam bio dio Milanovićeve Vlade.

Imate li za sve to što planirate podršku stranačkog šefa Davora Bernardića?

- Mene su izabrali članice i članovi SDP-a Grada Zagreba, a kako je i on član, uvjeren sam da imam i njegovu podršku. Mi imamo neposredan izbor za predsjednika i povjerenje koje sam tada dobio shvatio sam kao imperativ da napravimo promjene. Spreman sam i osobno sudjelovati u tim promjenama koje će se 2021. dogoditi u Gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:44