KRUNOSLAV CAPAK

ŠEF ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO OTKRIO ŠTO NOVE MJERE ZNAČE ZA VJENČANJA, SPROVODE, PRIVATNE PROSLAVE... 'Gledajte, odluka je podložna tumačenjima'

 Damjan Tadić / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je govorio o novim, drastičnijim mjerama koje od ponoći Hrvatska uvodi u borbi protiv koronavirusa.

Rekao je da je Hrvatska još daleko od scenarija koji se vidi u Francuskoj, gdje je cijela država u karanteni.

- U drugim zemljama postoje područja gdje je velika lokalna transmisija dovela do eksplozivnog širenja bolesti. Mi za sada takvu situaciju epidemiološku nemamo i takvu mjeru u ovom trenutku ne razmatramo. Zatvorit će se sve što ljudima nije nužno. Ova bolest je epidemiološki najveći događaj koji se dogodio u zadnjih 100 godina. Širenje bolesti ovisi jako o socijalnom kontaktu. Možemo usporiti širenje virusa tako da ograničimo kontakte, tako će pasti i broj novooboljelih. Jako ga je teško zaustaviti, rekao je Capak i dodao da je dobro što se ljudi već sada čuvaju i suzdržavaju se od svih bliskih socijalnih kontakata.

Kada je riječ o vjerskim obredima, Capak kaže da je odluka koja je donesena podložna tumačenjima te da će se dopustiti ono što je nužno.

- Sprovode ne možemo zaustaviti. Već smo ranije dali preporuke kako osigurati tu mjeru socijalnog distanciranja za vrijeme toga čina. Što se tiče vjenčanja, ako je netko to već ugovorio i ne može odgoditi, potrebno je osigurati opću higijenu i ograničiti socijalne kontakte. Naravno, ugostiteljski objekti neće raditi, tako da je moguće organizirati jedino privatno, rekao je Capak za RTL.

Ponovio je da se radi o teškoj i kompliciranoj bolesti, posebice zbog dugotrajne inkubacije.

- Postoje tzv. asimptomatski širitelji virusa koji nemaju simptome, a mogu zaraziti druge. Nismo sigurni da nakon prebolijevanja bolesti čovjek ne može širiti bolest što dodatno komplicira stvar. U ovom trenutku možemo usporiti širenje, smanjiti socijalne kontakte, sprečavanje širenja kapljične infekcije pa time i koronavirusne infekcije i zaustaviti taj eksponencijalni rast kako ne bismo opteretili zdravstveni sustav, što se dogodilo Italiji, ističe Capak i dodaje da epidemiolozi pokušavaju zaustaviti širenje bolesti, kako bi zdravstveni sustav dobio priliku pripremiti se za veći broj teže oboljelih.

- Naše krivulje rasta bolesti za sada su povoljne i ponosni smo na njih, nadamo se da se neće pogoršati, zaključio je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:30