SLUČAJ IVICE ERLIĆA

Šefa zadarske Hitne napali iz SDP-a jer je vozio auto iako je bio u izolaciji: ‘Pa išao sam liječniku, kako da odem?‘

"Nakon razgovara s liječnikom koji mi je savjetovao da dođem hitno na pregled, odvezao sam se na Hitni prijem kako bi me pregledali"

Ivica Erlić, arhivska fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix

Ivica Erlić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, zaražen je koronavirusom i u izolaciji je. Ipak, u petak ga je u njegovu automobilu zaustavila policija. Tu je informaciju na društvenim mrežama objavio Jure Zubčić, predsjednik županijskog SDP-a.

Novinari portala Dnevnik.hr nazvali su Erlića koji im je potvrdio da se to zaista i dogodilo, no tvrdi da je išao k liječniku.

- Jasno je da onaj tko to pokreće sve politizira i to je njegovo pravo. Ja sam išao na Hitnu u kontaktu s doktorom s Hitne pomoći. Nazvao sam ih prvo da mi nije dobro i rekli su: 'Ajde, sada imamo vremena, dođi, pregledat ćemo.' Sjeo sam u auto i otišao dolje. A koji je to inače protokol kad je čovjek pozitivan i ide na Nastavni zavod za javno zdravstvo? Onda stoji u masi ljudi i testira se i što onda? Sjeda u auto i ide doma. Kod nas čovjek isto dođe na brzi antigenski test i sjede u auto i ide doma, rekao je Ivica Erlić.

Pita se kako bi drugačije trebao doći do liječnika u ovoj situaciji.

- Bio je praznik i moj liječnik nije radio. Kako sam trebao otići? Pa i Hitna ima stotine poziva i ne može na svaku adresu ići. Ja sam došao na pregled i doma, poručuje.

Kaže da se sada dobro osjeća, a pomoć je potražio jer je imao poteškoća s disanjem. - Sutra mi je i izolacija gotova. Policija je rekla da će me se kontaktirati kako bi se prikupili još detalji pa će se vidjeti što dalje, govori Erlić kojega je Zubčić žestoko prozvao na društvenim mrežama.

- On bi, kao član Stožera civilne zaštite Zadarske županije, trebao biti prvi u borbi protiv pandemije, a ne doprinositi širenju virusa. Također kao ravnatelj zdravstvene ustanove trebao bi biti primjer odgovornosti, napisao je Zubčić i dodao da se Erlić 'lukavo [pokušava] izvući s time da upravo ide na hitni prijem jer mu nije dobro'.

- Pritom kao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu vrlo dobro zna koji su protokoli kad osoba zaražena koronavirusom treba medicinsku skrb. Uostalom, u tom slučaju se ne voziš sam na hitni prijem, te je to dokaz samo zloupotrebe pozicije koju obnaša, zaključio je predsjednik županijskog SDP-a.

Od zadarskog župana tražio je hitnu smjenu Erlića, a njega pozvao da sam da ostavku. U naknadnoj mu je objavi poručio i da se može sve dokazati 'na način da objavi datum, sat i mjesto zaustavljanja policije, kao i trijažnog pregleda na hitnom prijemu pa da se jasno vidi razlika od par sati'.

Erlić je telefonsku izjavu dao i za portal Zadarski.hr.

- Koronavirus mi je potvrđen 30. prosinca prošle godine. Imao sam blage simptome, no to jutro 6. siječnja, sam jako teško disao, pa sam nazvao liječnika. Nakon razgovara s liječnikom koji mi je savjetovao da dođem hitno na pregled, odvezao sam se na Hitni prijem kako bi me pregledali, o čemu postoji i liječnički nalaz - kaže Erlić.

Navodi kako je u automobilu bio sam, kao i da mu je obitelj cijelo vrijeme u Šibeniku.

- Nisam išao negdje drugdje, već na Hitni prijem gdje su me pregledali. Inače, moram naglasiti, kako Hitna pomoć dolazi na intervenciju samo u iznimno teškim slučajevima, a sama procedura inače nalaže da pacijent dođe sam na covid odjel ukoliko može voziti. Dakle Hitna pomoć ne izlazi na intervenciju ako nije iznimno teška situacija. Tako sam učinio i ja - pojasnio je Erlić.

Dodao je kako nije bilo potrebno da opterećuje Hitnu pomoć kada je mogao voziti sam.

- Problem je bio u tome što sam tijekom vožnje razgovarao s liječnikom preko mobitela, pa me policija zbog toga zaustavila. Tu sam napravio prekršaj, što mi je žao. Išao sam na Hitni prijem, nigdje drugdje - rekao je navodeći kako su tvrdnje predsjednika županijskog SDP-a u ovom slučaju zlonamjerne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:07