ZLATA HRVOJ ŠIPEK

Šefica DORH-a otkrila kada će biti podignuta optužnica za Agrokor: ‘Zahtjevi iz Srbije? Nebulozno...‘

Zlata Hrvoj Šipek smatra kako suradnja oko ratnih zločina u regiji ne funkcionira

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek otkrila je nakon saslušanja na saborskom tzv. Antikorupcijskom vijeću da će optužnica za Agrokor biti podignuta do kraja ovog mjeseca te da je dogovorila razgovor s premijerom oko srbijanske optužnice za navodni ratni zločin protiv hrvatskih pilota.

Odgovarajući na pitanja novinara, Hrvoj Šipek je kazala da još nije razgovarala s premijerom o optužnici za navodni ratni zločin protiv hrvatskih pilota tijekom akcije Oluja, ali je dodala da je taj razgovor dogovoren.

Ocijenila je ''nebuloznim'' navode da će Hrvatska izručiti svoje građane Srbiji, a smatra kako suradnja oko ratnih zločina u regiji ne funkcionira jer BiH ne priznaje zapovjednu odgovornost, a Srbija si prisvaja nadležnost za ratne zločine u cijelom svijetu što je za Hrvatsku neprihvatljivo.

''Odgovor nismo mogli dati jer ne znamo što piše u toj optužnici. DORH je u Haagu godinama imao časnika za vezu i prekopao je sve arhive Haaškog tribunala. U njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Brammertz bi to sigurno obuhvatio optužnicom. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, već stoga što ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći'', kazala je.

Glavna državna odvjetnica je rekla novinarima da redovito razgovara s premijerom, ali da intenzitet te komunikacije ovisi o tome što se događa.

Otkrila je kako je bi u petak imala zakazanu sjednicu za medije da nije bilo današnjeg saborskog saslušanja. Istaknula je kako se ne može odazvati jednoj medijskoj kući jer bi onda morala doći i ostalima te da neke stvari ne može reći u kratkom vremenu koliko bi dobila u nekom dnevniku.

''Neke stvari su prekompleksne da bi stale u te dvije minute'', prisnažila je.

Glavna državna odvjetnica je otkrila da je nadzor Uskoka u slučaju Žalac završen, ali da Uskok ima problema u provođenju državnoodvjetničke uprave.

''Neke stvari nije mogao raditi jer mu kronično nedstaje službenika, a procedure imenovanja traju jako dugo. Način rada Uskoka je davno prerastao sadašnje zakonske okvire i očito će morati ići izmjena zakona'', kazala je dodajući da je o tome razgovarala s premijerom koji je obećao da će učiniti što može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2022 10:16