DEBAKL PLATFORME

Šefica KoHoM-a oštro o kolapsu državnog sustava za cijepljenje: ‘Ovo je sramota!‘

Iz Cijepise.hr se povuklo svih pet županija koje su taj sustav dosad uopće pokušale koristiti
Vili Beroš
 Cropix, Ilustracija Vesna Veselić

Gotovo 160.000 građana prijavilo se na platformu CijepiSe, no tko, kada i hoće li ih netko pozvati na cijepljenje, u ovom je trenutku nepoznanica. Jutarnji list danas je od brojnih županijskih zavoda za javno zdravstvo, uključujući zagrebački "Andrija Štampar", dobio informaciju da ne koriste tu platformu, nego isključivo pozivaju putem CEZIH-a, u koje građane upisuju njihovi obiteljski liječnici.

A danas je i Ministarstvo zdravstva za medije je potvrdilo da se dio županija povukao iz sustava Cijepise. Kazali su kako je to učinio Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko dalmatinska županija, a kao objašnjenje kažu da se to dogodilo sukladno tempu otvaranja masovnih punktova po županijama.

Naime, jedine županije koje su pokušale koristiti platformu Cijepise su Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko-dalmatinska županija, a pozivi su značili popunjavanje mjesta koja su ostala upražnjena zbog odbijanja poziva koje su uputili obiteljski liječnici.

- Uzimajući u obzir logističke uvjete svake županije, dani su im na izbor kanali koje će koristiti za cijepljenje.

Ukoliko neka županija želi puniti punktove samo preko obiteljskih liječnika, može povući sve one koji su se prijavili u platformu cijepise.zdravlje.hr i naručiti ih - kazali su iz Ministarstva za medije.

Također, priznali su da platforma trenutno ima ozbiljnih poteškoća, ali dio odgovornosti za njezinu nefunckionalnost prebacili na liječnike obiteljske medicine i županijske Zavode za javno zdravstvo.

Stvar mora biti uhodana

"Platforma je do sada pokazala određene manjkavosti za koje je ministarstvo zdravstva kao naručitelj od ugovornih izvođača zatražilo njihovo žurno i učinkovito otklanjanje kako bi se program cijepljenja učinkovito odvijao.

Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe. Sve to doprinijelo je da za sada platforma ne ispunjava u potpunosti tražene zadatke i očekivanja.

Radi se o velikom zaokretu s obzirom da Ministarstvo zdravstva od početka moli građane da se prijave ili kod obiteljskog liječnika ili putem platforme CijepiSe te da nije potrebno prijaviti se preko oba kanala jer bi dolazilo do nepotrebnog dupliranja koje neće rezultirati bržim dolaskom na red.

Iako se dio građana, unatoč tim apelima prijavio na obje adrese, postavlja se pitanje što je s građanima koji su se prijavili samo na CijepiSe.

Također, dio liječnika obiteljske medicine jasno je dao do znanja svojim osiguranicima da oni ne upisuju za cijepljenje, odnosno nakon završetka druge faze koja uključuje starije od 65 i kronične bolesnike, smatraju da su odradili svoj dio posla.

Također, ne žele biti ti koji stvaraju redoslijed prema kojem se cijepe osiguranici iz treće faze, odnosno sve zdrave osobe, starije od 65 godina.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar, i danas nam je potvrdio da nemaju u planu pozivati na najveći cijepni punkt u zemlji, onaj na Zagrebačkom velesajmu, putem aplikacije resornog ministarstva, nego preko liječnika primarne zdravstvene zaštite.

- Naručivanje preko CijepiSe nije se pokazalo kao dobro rješenje, imali smo problema. Odaziv građana je bio loš, vjerojatno nisu vidjeli mail, dobivali su ih prekasno. Preko CEZIH-a imamo gotovo stopostotni odaziv, a u ovom trenutku jako je važno da sustav funkcionira i da procijepimo što više sugrađana - smatra Šostar i dodaje da zasad ne planiraju koristiti platformu.

Ipak, ako profunkcionira, kaže Šostar, prijavljene će staviti u virtualnu čekaonicu CEZIH-a, ali i dalje uz naručivanje preko liječnika.

- Stvar mora biti uhodana i teći glatko. S većim dozama cjepiva, od 3. svibnja nadalje u planu je da se u Zagrebu cijepi 10.000 građana na dan, od toga oko 6500 na Velesajmu, a preostali će se cijepiti na punktovima koje ćemo otvoriti u domovima zdravlja - kaže Šostar. Na pitanje što se događa s platformom Ministarstva zdravstva, govori nam da to nije pitanje za njega.

- Platforma CijepiSe je debakl i sramota. Ne mogu shvatiti da ministarstvo od tvrtke koja je napravila platformu ne može zatražiti da je dovedu u red i da profunkcionira - kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a. Za sustav CEZIH, preko kojeg inače naručuju pacijente na preglede, kaže da je funkcionalan i da s njim nema problema, ali dodaje da za masovna naručivanja neće imati vremena.

Potrebni call centri

Od početka, napominje Ban Toskić, govore da je potrebna jedinstvena platforma i call centri, koji bi bili jedinstveni na razini cijele zemlje.

- Ako već Ministarstvu nije uspjela platforma, mogli su zatražiti od Međimurske županije da im pomogne u vezi s tim. Oni već dugo imaju platformu koja je izvrsna i koja jako pomaže onima koji se prijavljuju na cijepljenje, ali i liječnicima obiteljske medicine - smatra Nataša Ban Toskić.

Napominje i da naručivanje preko obiteljskog liječnika stvara nezadovoljstvo.

- Svaki dan me zovu pacijenti i pitaju zašto još nisu dobili termin, a susjeda koja je mlađa već se cijepila. Neki liječnici imaju puno starijih, poput mene, tako da realno mi još cijepimo drugu fazu.

S druge strane, neki imaju uglavnom mlađu populaciju i naručuju ih. To stvara veliko nezadovoljstvo i nered. Stoga sam mišljenja da je nužna zajednička platforma, naravno, uz uvjet da radi - zaključuje Nataša Ban Toskić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 04:34