NATAŠA BAN TOSKIĆ

Šefica Komore obiteljskih liječnika o Beroševu prijedlogu: ‘Moram priznati da tu rečenicu uopće ne razumijem‘

‘Stanje u sustavu obiteljske medicine već je duže vrijeme alarmantno. Do nosa smo u vodi‘, kaže Ban Toskić
Nataša Ban Toskić
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KOHOM) Nataša Ban Toskić rekla je za Dnevnik Nove TV da je stanje u sustavu obiteljske medicine "već duže vrijeme alarmantno".

- Od 2200 ordinacija obiteljske medicine 103 ambulante su bez liječnika već dulje vrijeme, a 750 liječnika je starije od 60 godina i može u mirovinu. Dok ih je 170 starije od 65 godina - rekla je Ban Toskić te dodala kako na specijalizaciji nije ni četvrtina onih koji nedostaju i kako nema interesa među mlađim liječnicima za bavljenje obiteljskom medicinom.

- Nema zamjene za godišnje, za bolovanja, već smo do nosa u vodi - rekla je predsjednica KOHOM-a te dodala kako "pucaju po šavovima".

- Uz rastući broj novih obaveza ne znam koliko ćemo još moći izdržati - dodala je Ban Toskić.

Ban Toskić je rekla da "ne razumije" što je ministar zdravstva Vili Beroš mislio kada je rekao da će se nedostatak kadra riješiti dijeljenjem usluga između primarne i sekundarne zaštite.

- Moram priznati da tu rečenicu uopće ne razumijem. Sve su djelatnosti u medicini specifične. Ne treba miješati sekundarni i primarnu zaštitu. Mi ne želimo da netko drugi radi naš posao - rekla je Ban Toskić za Novu TV.

Predsjednica KOHOM-a je rekla da konkretne ideje i planove za reformu zdravstva nije vidjela.

- Mi imamo izrađene prijedloge za izmjene zakona i nadam se da će se uvažiti - rekla je Ban Toskić i poručila ministru da jedino oni koji rade u obiteljskoj medicini mogu ukazati na prave probleme i ponuditi rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:56