MAJA GRBA BUJEVIĆ

ŠEFICA KRIZNOG STOŽERA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA 'Broj izliječenih će danas biti veći, zadovoljni smo. Hrvatska nije krenula talijanskim scenarijem'

 
Maja Grba Bujević
 Marko Todorov / CROPIX

Nakon što je jučer broj izliječenih od koronavirusa u Hrvatskoj narastao na 16, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević najavila je da će taj broj i danas rasti.

U emisiji Hrvatskoga radija 'U mreži Prvog' rekla je da će i danas iz bolnica biti otpušteno nekoliko ljudi.

- Silno veseli da je 16 ljudi potpuno izliječeno i da su otišli kući, jako smo zadovoljni postotkom. Njih će sigurno danas biti više jer su jučer već neki bili na granici za puštanje. Taj će nam broj rasti, a nadam se da onaj drugi neće, rekla je Maja Grba Bujević.

Dodala je da Hrvatska nije krenula talijanskim scenarijem. Tamo je u samo dva dana plato bolesnih naglo otišao prema gore, a u Hrvatskoj je unutar tri dana, kaže Grba Bujević, ravan.

'Idemo dobro, ako ćemo se držati svih mjera, ako ćemo dati sve od sebe, imat ćemo puno šanse da dobro prođemo.'

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut se osvrnuo i na 13 zaraženih na samo jednom dogažaju u Karlovačkoj županiji. Zbog toga je još jednom istaknuo potrebu pridržavanja uputa, socijalne distance i razmaka među ljudima.

- Takvi događaji na kojima su se okupljalo više ljudi, sada imamo rezultate s tih okupljanja', rekao je Trut i dodao da je veći broj zaraženih rezultat i povratka mnogih sa skijanja prije 10-15 dana.

I na otoku Murteru raste broj oboljelih.

- Svi se znaju, svi se druže. Znajte se i dalje, ali ne družite se. To je način kako se spasiti i ne proširiti koronavirus u Murteru, poručio je Trut, a Maja Grba Bujević ističe da će to novo žarište posebno pratiti.

Karantenu za cijeli otok traži načelnik općine Murter Toni Turčinov, koji se također uključio u emisiju Hrvatskog radija.

- Brzo se reagiralo, dobivamo u kontejner i tim koji će raditi testiranja. Družili smo se dok nismo znali za zarazu, a od petka su svi u kućama. Tražili smo i da se uvede policijski sat kako bi bolest otišla van s otoka. Samoizolacija je jedini lijek, ograničit ćemo i ona jutarnja kretanja koja smo omogućili po dućanima, poručio je Turčinov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:19