MAJA GRBA BUJEVIĆ

ŠEFICA KRIZNOG STOŽERA U MINISTARSTVU ZDRAVSTVA 'Bolje smo se pripremili od Slovenaca, a Talijani su državu u karantenu trebali staviti i ranije'

Maja Grba Bujević
 Marko Todorov / CROPIX

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević bila je gošća RTL Direkta, u kojem je progovorila o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj kao i o karanteni koja je proglašena za cijelo područje Italije.

- Imamo 13 slučajeva, najnoviji u Puli. Radi se o mladiću koji je u Italiji radio kao ugostitelj, kazala je Grba Bujević i dodala: - I u tom objektu su primijećeni i drugi koji su bili bolesni. Radi se o dvojici naših građana. Oni su se kao savjesni građani javili. Drugi je tek u fazi testiranja, sutra ćemo imati rezultate, poručila je.

Zatim je odgovorila na pitanje što za Hrvatsku znači proširenje karantene na cijelu Italiju.

- Mi bismo bili puno sretniji da su to donijeli i puno ranije. Svi slučajevi u Europi su iz žarišta koje je u Italiji. Preporučila bih da naši ljudi ne idu u Italiju. Svi koji su danas ušli u Hrvatsku iz Italije su dobili epidemiološku mjeru. Ako sutra netko dođe iz Italije, on će morati biti u karanteni, kazala je.

Maja Grba Bujević je izjavila da su prije 10 dana podignuti županijski stožeri te da su dobili uputstva da se pripreme karantene.

- Neće biti problema. Sve je spremno, naglasila je.

U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 600 talijanskih državljana, a na pitanje što s njima i hoće li možda biti smješteni u Tomislavov dom na Sljemenu, koji se spominjao kao lokacija karantene, Grba Bujević samo kaže da su svi dobili epidemiološke mjere te da će se točno znati gdje idu.

Sljedeće pitanje je bilo zašto je izdana preporuka, a ne i zabrana da se otkažu događaji s više od tisuću ljudi.

- Gledamo epidemiološku situaciju. Ne bi bilo razumno da otkažemo sve događaje, istaknula je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i dodala: - U zatvorenom prostoru se treba osigurati dva metra razmaka među ljudima koji su unutra.

Naglasila je i da stalno ponavljaju stalno iste poruke:

- Perimo ruke! Sve treba dezinficirati, higijenom se može sve riješiti, istaknula je.

Rekla je i da je dobro što je Hrvatska na vrijeme krenula s pripremom za sve što je uslijedilo te da je Hrvatska odradila bolje pripreme od Slovenije.

Na pitanje o nultom hrvatskom pacijentu i nosi li on i dalje koronavirus, rekla je:

- On je još uvijek u fazi testiranja. Dva testa moraju biti negativna. Čim to bude tako, on će ići kući, poručila je i na pitanje kada će Hrvatska postati 'korona free' zemlja, odgovorila: - Nadamo se da će se dolaskom toplijeg vremena to riješiti. Ne bih se usudila to sada prognozirati, zaključila je gostujući u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:51